A Hezbollah több ezer harci drónt halmozott fel

Az libanoni székhelyű síita terrorista csoport az elmúlt 15 év során mintegy 2000 pilóta nélküli légi járművet gyűjtött össze Irán segítségével — írja a The Algemeiner.

A jelentés szerint a Hezbollah valamennyi fejlett pilóta nélküli repülőgépet (UAV) Irántól kapta. Az iszlamista csoport az 1990-es évek óta vet be drónokat Libanonban és Szíriában. A Hezbollah 2006-ban, a második libanoni háború évében a feltételezések szerint kevesebb mint 50 pilóta nélküli repülőgéppel rendelkezett, de ezt követően 2013-ra 200-ra növelte arzenálját. A jelentés szerint 2016-ban mintegy 800 darabja volt.

A Hezbollah „valószínűleg” olyan fejlett UAV-típusokkal rendelkezik, mint a Karrar típus, amely többek között a légicsapások megzavarására szolgál, és a Saegheh típus, amely páncéltörő rakétákat hordozhat. A csoport emellett több tucat, többnyire kínai gyártmányú drónt használ fényképezésre, valamint bombák szállítására és ledobására.

Mióta Irán 1984-ben kifejlesztette első drónját, a jelentés szerint egy olyan „drón-hadsereget” épített ki, amelyet képes az egész Közel-Keleten bevetni, jelentősen kiterjesztve az ország műveleti hatókörét. Az UAV-k határozott fenyegetést jelentenek Izraelre, mivel egy „raj” képes lenne megtámadni az ország északi részén lévő légvédelmi rendszereket vagy leállítani a haifai kikötőt.

A Hezbollahon kívül az Iránban gyártott drónokat a szíriai és iraki síita milíciák, a jemeni húszik, valamint a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád is használják.

„Irán ‘drón-hadsereg’ képességei  nagyon aggasztó katonai kihívást jelentenek Izrael számára” – figyelmeztetett a jelentés.

Idén szeptemberben Beni Ganz, izraeli védelmi miniszter a drónhadsereget „az Irán által kifejlesztett egyik legjelentősebb eszköznek” nevezte. A haderő „halálos, precíziós fegyverek sorozata, amely egy ballisztikus rakétához vagy repülőgéphez hasonlóan több ezer mérföldet képes átrepülni” – mondta. „Az irániak gyártják és exportálják ezeket a repülőgépeket a megbízottjaiknak, az IRGC légierő és a Quds Force koordinálásával és vezetésével.”

Ganz a múlt hónapban azonosított két dél-iráni bázist, amelyeket tengeri drón-támadások indítására használtak, és azt mondta, hogy Teherán nemcsak támadó műveletekre használ drónokat, hanem arra is, hogy fegyvereket szállítson a megbízottaknak.

Az év elején az izraeli hadsereg lelőtt egy robbanóanyagot szállító öngyilkos drónt, amelyet a Hamász indított, és amely technikailag hasonlított az irániak által használt drónokra.

Fotó: Wikimedia commons

Irán megfenyegette Izraelt, hogy rakétákkal fogja elpusztítani

Irán pénteken több ballisztikus rakétát lőtt ki ötnapos hadgyakorlat végén, amely a tábornokaik szerint figyelmeztetés volt Izraelnek.