Irán megfenyegette Izraelt, hogy rakétákkal fogja elpusztítani

Irán pénteken több ballisztikus rakétát lőtt ki ötnapos hadgyakorlat végén, amely tábornokaik elmondása szerint figyelmeztetés volt Izraelnek – írja a Telegraph. 

„Ezeket a gyakorlatokat úgy tervezték, hogy választ adjanak a cionista rezsim által az elmúlt napokban megfogalmazott fenyegetésekre” – mondta Mohammad Bagheri vezérőrnagy, az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke az állami televíziónak.

„Tizenhat rakéta célba vette és megsemmisítette a kiválasztott célpontot. Ezen a gyakorlaton a több száz iráni rakéta egy részét vetették be, amelyek képesek elpusztítani egy olyan országot, amely meg merte támadni Iránt” – tette hozzá.

A Payambar-e-Azadm, azaz „Nagy Próféta” elnevezésű hadgyakorlat hétfőn kezdődött Bushehr, Hormozgan és Khuzestan tartományokban, amelyek mindegyike érinti az Öböl partját.

„A hadgyakorlat… komoly figyelmeztetés a cionista rezsim tisztviselőinek” – mondta Hossein Salami vezérőrnagy, az Iszlám Forradalmi Gárda vezetője.

A hadgyakorlatokra azt követően került sor, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerdán találkozott Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel, a zsidó államnak a 2015-ös iráni atomalku felélesztésére irányuló erőfeszítésekkel szembeni ellenállása közepette.

Bennett „nukleáris zsarolással” vádolta Iránt, és azzal vádolta, hogy a szankciók enyhítéséből származó bevételeket olyan fegyverek beszerzésére használná fel, amelyekkel árthat az izraelieknek.

Izraeli vezetők is utaltak arra, hogy lecsapnának Iránra.

Irán azt állítja, hogy csak egy polgári célú nukleáris programot akar kifejleszteni, de a nyugati hatalmak szerint a dúsított uránkészleteit atomfegyver kifejlesztésére is fel lehetne használni.

Jöhet a közel-keleti nukleáris hidegháború?

„Oroszország és Kína bizonyára örül, ahogy a „dekadens” amerikaiak ráugranak a gereblyére, és csodálkoznak, hogy az miért csap az arcukba. De Amerika szövetségesei nem élvezik a műsort” – írja az amerikaiak Iránnal kapcsolatos stratégiájáról Dominic Green.

Borítókép: MTI/EPA/Sepahnews/Iráni Forradalmi Gárda