Az IDF egy Hezbollah elleni újabb háborúra készül

Két kemény téli vihar közepette az IDF 74. páncélos zászlóalja nagyszabású gyakorlatot hajtott végre, és jelentősen javította a Hezbollah elleni hadrafoghatóságát – írja a The Jerusalem Post.

Az ötnapos gyakorlaton a csapatok az Irán által támogatott terrorcsoport elleni harcot szimulálták, miután három hónapig a Golán-fennsíkon gyakoroltak előtte. A gyakorlaton sziklás terepen és olyan városi helyeken gyakorolták a harcot, ahol a katonáknak a Hezbollahhal kell majd megküzdeniük.

„A gyakorlat hosszú és bonyolult volt, számos technikai művelettel”

– mondta Ofer Tchorz alezredes, a 188. páncélos dandár részét képező 74. zászlóalj parancsnoka.

Az izraeli tél okozta kihívások, mint például a hideg hőmérséklet és az eső, valamint a manőverező egységek közötti kommunikáció jelentette kihívások központi részét képezik annak a gyakorlatnak.

Felkészülés a téli háborúra

„A nyár nem befolyásolja a harckocsikat, de a tél a következő szintre emeli a gyakorlatot”

– mondta a parancsnok, és kifejtette, hogy a gyakorlat során néhány harckocsi elakadt a sárban, és a műszaki egységeknek kellett kihúzni őket.

Az, hogy a gyakorlatot rossz időjárás mellett kellett végrehajtaniuk, megmutatta a csapatoknak, hogyan kell megbirkózniuk az ilyen körülmények okozta további kihívásokkal, ha télen kitörne a háború a Hezbollah ellen – magyarázta Tchorz.

„Felkészülünk a Hezbollah elleni háborúra minden időjárási körülmények között”.

Ofek Naaman századparancsnok, Ofek Naaman százados a 605. harcászati mérnökzászlóaljtól a Jerusalem Postnak elmondta, hogy ő és csapata a múlt hónapban Izraelre lecsapó két téli vihar alatt gyakorolt.

„Határozottan sokkal nagyobb kihívást jelent, mint a nyári”

– mondta.

„De én a csapataimat a legutóbbi két vihar alatt képeztem ki, így is kétségtelenül kihívást jelentett, de ez nem olyasmi, amit a harcosaim nem tapasztaltak meg. Megfelelően kezelték a helyzetet.”

Ami még nagyobb kihívást jelentett, az az északi dombos terepen való gyaloglás volt.

„A terület tele van dombokkal, és a talaj sáros volt. A felszerelés nehéz, és hosszú ideig kellett cipelni”.

Körbekalauzolták az Európai Parlament képviselőit az izraeliek a Hezbollah terroralagútjaiban

„Látják a német gyártmányú ásógépet, amelyet az alagútban hagytak. Megértik, hogy ez 5 millió euróba került nekik.”

A Hezbollah szemmel tartása

Az IDF az izraeli Golán-fennsíkon gyakorol egy újabb háborúra a Hezbollah ellen, amely a második libanoni háború óta eltelt évek alatt egy olyan hadsereggé alakult át, amely fejlettebb fegyverekkel rendelkezik, mozgékonyabb, képes nagyszámú harcost besorozni és gyorsan bevetni őket.

A Hezbollah magas rangú katonatisztek szerint a Közel-Kelet legerősebb hadserege az IDF után.

„2006-hoz képest most közös alakzatban harcolunk, tüzérséggel, gyalogsággal, műszakiakkal, légierővel… mindenki együtt”

– mondta Tchorz.

„Amikor a másik réseit bezárjuk, hatékonyabbá válunk, és ez nagy különbség. Amikor pedig az új technológiát használjuk, pontosabbak, hatékonyabbak és halálosabbak leszünk”.

A gyakorlat során Tchorz harckocsiaihoz gyalogsági egységek, harcászati és tüzérségi egységek, valamint a gyakorlat egyes részein az izraeli légierő is csatlakozott.

„Ma a harckocsik fejlett technológiával vannak felszerelve, amely lehetővé teszi, hogy kapcsolatban legyünk és információkat továbbítsunk a csapatoknak”

– mondta Tchorz.

„Hatékonyabbak vagyunk, sokkal jobban, gyorsabban és pontosabban tudjuk zárni a kört, mint a múltban”.

A Hezbollah elleni háború kihívásai

Az IDF arra számít, hogy bármilyen jövőbeli konfliktusban, legyen az a Hezbollah ellen északon vagy a Hamász ellen délen, a katonáknak a lakott polgári területek közepén védekező, erősen felfegyverzett ellenségeikkel kell majd megküzdeniük.

A csapatoknak el kell majd foglalniuk az ellenséges területet, és meg kell semmisíteniük fegyverraktárait – különösen a rakétaindító állomásokat -, hogy minimálisra csökkentsék a rakéták számát, amelyeket az ellenség Izraelre lőhet.

„Arra képezzük ki magunkat, hogy precízen csapást mérjünk az ellenségre. Képesek vagyunk nagyon pontosan eltalálni az ellenséget, akkor is, amikor civilekkel van körülvéve”

– magyarázta.

„Meg kell érteni, hogy az ellenség erős képességekkel bír, ezért készülünk a lehető legkeményebben a győzelemre”.

Az izraeli légierő több tucat vadászgéppel szimulál egy Irán elleni támadást

A 11-es csatorna beszámolója szerint a gyakorlatra jövő tavasszal kerül sor a Földközi-tenger felett. Külön költségvetést különítettek el erre a gyakorlatra.