Az izraeli légierő több tucat vadászgéppel szimulál egy Irán elleni támadást

A gyakorlatra a Földközi-tenger felett kerül sor.

Az Izraeli Légierő jelenleg egy széles körű gyakorlat előkészületeinek közepén van, amelyben több tucat repülőgép vesz majd részt, egy esetleges Irán elleni támadásra készülve.

A 11-es csatorna beszámolója szerint a gyakorlatra jövő tavasszal kerül sor a Földközi-tenger felett. Külön költségvetést különítettek el erre a gyakorlatra, amely többek között több mint 1000 kilométer hosszúságú repüléseket is magában foglal, hasonlóan ahhoz, amit a pilóták akkor tennének meg, ha Iránba kellene repülniük.

Három hónappal ezelőtt Aviv Kochavi, az IDF vezérkari főnöke bejelentette, hogy az IDF felgyorsítja az Irán elleni támadás-forgatókönyvekre vonatkozó terveit – amely bejelentést részben a világnak szóló üzenetnek szánt, hogy világossá tegye Izrael szándékait és azt, hogy milyen komolyan veszi a jelenlegi helyzetet.

Szerda este Beni Gantz védelmi miniszter Washingtonba utazott, ahol Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel folytat megbeszéléseket az iráni nukleáris létesítmények megsemmisítésének katonai lehetőségeiről, arra az esetre, ha a diplomácia kudarcot vallana.

Reuters: Az amerikai és izraeli védelmi miniszter az iráni atomlétesítmények lerombolásáról tárgyal

Mindeközben néhány napos szünet után újraindultak a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás felélesztését célzó tárgyalások Bécsben.

Gantz azt is felmérte, hogy most van itt az ideje annak, amit az Egyesült Államokban „B-tervnek” neveznek, azaz a szankciók egy hiteles katonai fenyegetéssel együtt történő bevezetésének. Mielőtt Washingtonba utazott volna, Gantz találkozott Kochavival és az IDF katonai hírszerzésének vezetőjével is, hogy tájékozódjon az iráni kérdéssel kapcsolatos legújabb fejleményekről.

A légi gyakorlatot kommentálva Zeev Elkin (Új Remény párt) lakásügyi és építésügyi miniszter a KanNewsnak elmondta:

„A cél az, hogy minden eshetőségre felkészüljünk. Izraelnek minden forgatókönyvre készen kell állnia; nem fogjuk hagyni, hogy Irán nukleáris fegyver birtokába jusson. Sajnos Izrael a múltban gyengeséget mutatott, és létfontosságú, hogy most éberen kezeljük a helyzetet”

– mondta.

„Bárki, akinek van szeme az láthatja, hogy az irániak megpróbálják megvetni a lábukat Szíriában”

– tette hozzá Elkin.

„Mindent megteszünk, amit csak tudunk, és eddig számos sikert értünk el. Nem fogok semmi konkrétumot mondani, de Izraelnek megvannak a saját vörös vonalai”

– zárta.

Izrael kész a földdel egyenlővé tenni Irán atomprogramját

Iránnak többféle rakétája van, amellyel elérheti Izrael területét, köztük a Khorramshahr 2, amelynek hatótávolsága eléri a 2000 kilométert.