Állítólagos izraeli csapás tette működésképtelenné a damaszkuszi repülőteret

Szíriai jelentések szerint az izraeli bombázás megrongálta a kifutópályát, miután a repülőtér közelében lévő „iráni milíciák raktárait” vette célba – írja a The Jerusalem Post.

Két műholdas cég olyan képeket tett közzé, amelyeken a damaszkuszi nemzetközi repülőtér kifutópályájának jelentős kárai láthatók, miután Izrael csütörtökön állítólag célba vette a helyszínt.

Az ImageSat International (ISI) és a Maxar Technologies péntek este tette közzé a képeket, órákkal azután, hogy a szíriai közlekedési minisztérium bejelentette, hogy

a szíriai főváros repülőterén műszaki zavarok miatt felfüggesztették a járatokat.

A szíriai állami ellenőrzésű SANA hírügynökség azt állította, hogy Izrael péntek reggel 4 óra 20 perc körül csapásokat mért Damaszkusztól délre fekvő célpontokra, amelyekben egy ember megsebesült és anyagi károkat okozott.

A műholdfelvételeken három becsapódási kráter látszott mind a katonai, mind a polgári kifutópályán, ami működésképtelenné tette azokat, és „a javításig az egész repülőteret működésképtelenné tette” – közölte az ISI.

Maria Zakharova orosz külügyminisztériumi szóvivő elítélte a légicsapásokat, mondván, hogy az ilyen akciók veszélybe sodorják a polgári légitársaságokat és a civileket.

„Kénytelenek vagyunk megismételni, hogy a Szíriai Arab Köztársaság területének folyamatos izraeli bombázása, amely sérti a nemzetközi jog alapvető normáit, teljesen elfogadhatatlan. Határozottan elítéljük Izrael provokatív támadását a szíriai polgári infrastruktúra legfontosabb objektuma ellen”

– mondta Zakharova.

Newsweek: Oroszország szíriai kivonulása lehetőség Izrael számára

Az oroszok távozása, a libanoni válság és a nukleáris tárgyalások közelmúltbeli akadozása között Izraelnek rövid lehetősége lehet arra, hogy jelentősen csökkentse az iráni fenyeget