Newsweek: Oroszország szíriai kivonulása lehetőség Izrael számára

Izraelnek lehetősége nyílhat jelentősen kiszorítania Iránt Szíriából. 

„Az ukrajnai háború arra késztette Oroszországot, hogy bizonyos erőket és felszereléseket átcsoportosítson Szíriából, ahol Bassár el-Aszad harcoló rezsimjét támogatta. Az oroszok távozásával az irániak szeretnék betölteni az űrt. Az izraeliek eltökélték, hogy ezt nem hagyják. A szíriai-izraeli határ, valamint a szíriai kulcsfontosságú támaszpontok és létesítmények az elmúlt években jelentős összecsapásoknak voltak tanúi. Az iráni rezsim tovább építi képességeit, hogy erről a háború sújtotta területről célba vegye Izraelt. Izrael pedig folytatja e képességek erodálását” – kezdi Jacob Nagel izraeli biztonságpolitikai szakértő és Jonathan Schanzer amerikai elemző a Newsweek oldalán.

A szerzők felidézik, hogy az egyik legdrámaibb incidens 2018-ban történt, amikor egy felfegyverzett iráni drón átrepült Izrael területére. A drónt a szíriai T4 légibázisról indították útnak. Az IDF lelőtte, majd az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb szíriai katonai műveletét indította el.

Az ilyen összecsapások egyre gyakrabban fordulnak elő a térségben – írják és ezt Izrael a „háborúk közötti háborúnak” nevezi. Ez egy olyan hadjárat, amelynek célja Irán képességeinek károsítása Libanonban, Szíriában és mindenhol, ahol az Iszlám Köztársaság háborút készül vívni Izrael ellen.

„Valaha Izrael csak akkor vette célba Teherán megbízottjait, ha azok támadtak először. De Izrael vezetői megértették, hogy ez már nem életképes, különösen Szíriában, ahol Irán eltökéltnek tűnik, hogy támadó képességeket hozzon létre Izrael küszöbén.”

Irán töltheti be a Moszkva által maga mögött hagyott hatalmi vákuumot Szíriában

Teherán kíméletlenül kihasználja, hogy Oroszország Szíria helyett Ukrajnára összpontosít.

A szerzők leírják, hogy Izrael az általuk „játékváltó fegyvereknek” nevezett fegyverek iráni csempészete ellen is fellép, ami a precíziós irányított lőszerek (PGM) eufemizmusa. Izrael nyomon követi a PGM-alkatrészeket, a gyártógépeket és minden mást, ami hozzájárulhat a független PGM-gyártáshoz.

Irán irányításával a Hezbollah PGM-eket gyárt, vagy régebbi rakétákat alakít át PGM-ekké. A jelentések szerint a Hezbollah Libanonban földalatti létesítményekben állít össze PGM-eket, és naponta néhány PGM-et gyárt.

„Az oroszok távozása Szíriából most veszélyt és lehetőséget jelent Izrael számára. Az irániak egyértelműen arra törekszenek, hogy betöltsék az űrt a kulcsfontosságú területeken, amelyet Oroszország elhagy. De az ilyen tervek kiszámíthatóak és átláthatóak.

Az izraeli katonai műveletek potenciálisan kiszoríthatják az irániakat. Sőt, az oroszok és fejlett légvédelmi rendszereik nélkül az izraeli légierőnek lényegesen nagyobb mozgástérrel kellene rendelkeznie”

– olvasható a cikkben.

A szerzők szerint a Kremllel való óvatos éveit követően, amelyet az a félelem vezérelt, hogy véletlenül orosz repülőgépeket vesznek célba a Szíria feletti égbolton vagy orosz csapatokat a földön, az IDF most érvényesítheti előnyét. Rámutatnak, hogy

mivel az oroszok Ukrajnára összpontosítanak, az izraeli hadműveletek száma Szíriában a jelentések szerint már megnőtt, és valószínűleg csak fokozódni fog.

Tovább romolhatnak az orosz-izraeli kapcsolatok?

Putyin egykori beszédírója szerint Izrael biztonsági érdekei Szíriában ismertek, és sokat veszíthet. De Oroszország is veszíthetne ezen a téren.

A cikk arra is rámutat, hogy még az Aszad-rezsim is, amely az iráni és orosz beavatkozás nélkül elveszítette volna a hatalmát, üdvözölheti a fokozódó izraeli hadjáratot;

az iráni rezsim már túl sokáig maradt Szíriában, megsértette az ország szuverenitását és megterhelte diplomáciai kapcsolatait az arab világgal. Valójában több pragmatikus arab állam támogatja az iráni erők kivonását Szíriából, hogy a régiót az évek óta tartó zavargások után stabilizálják.

„De még ha Izrael ki is űzi Iránt Szíriából, a Hezbollah libanoni PGM-gyártása továbbra is olyan fenyegetés marad, amelyet Izrael nem hagyhat figyelmen kívül. A hadviselés szabályai eddig úgy alakultak, hogy Izrael többnyire elkerülte, hogy Libanonon belül csapást mérjen. Lehet, hogy ezen változtatni kell, különösen mivel e fegyverek becsült készlete – amelyet jelenleg több százra becsülnek – tovább növekszik” – írják a szakértők.

A cikk megjegyzi, hogy a Hezbollah elleni háborút Izrael régóta kerüli, hogy elkerülje a jelentős károkat, még rosszabb lenne Libanon számára, amely jelenleg politikai és gazdasági válságban vergődik. A szerzők szerint Hezbollah megérti, hogy egy pusztító háború Libanonban ártana a saját megítélésének, nem beszélve a képességeiről.

„Az egymást követő amerikai kormányok elfordították a fejüket, miközben Izrael célba vette az iráni csempészetet és katonai tevékenységet Szíriában. De ha az Egyesült Államok aláírja a mélyen hibás, fenyegető nukleáris megállapodást Iránnal, az Irán által kapott masszív szankciókönnyítés az iráni katonai erőfeszítéseknek kedvezne.

Oroszország távozása, a libanoni válság és a nukleáris tárgyalások közelmúltbeli akadozása között Izraelnek rövid lehetősége lehet arra, hogy jelentősen csökkentse az iráni fenyegetést Szíriában és a libanoni PGM-gyártási infrastruktúrát Libanonban.

Ezt segítheti Washington politikai és diplomáciai támogatása. Ilyen segítség hiányában Izrael várhatóan egyedül fog cselekedni” – zárja a két szakértő.

Fotó:Flickr/IDF

Hirtelen fog kirobbanni a következő libanoni háború

A Hezbollah ereje a meglepetés ereje. Nem lesz előjáték. A következő háború úgy fog kezdődni, mint az előző, minden egyszerre indul, mikor úgy tűnik, hogy nem is történik semmi – írja Matti Friedman a Tablet magazinban.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.