Visszatérhet-e Szíria az arab világba?

Izraeli szakértők szerint egyes szunnita államok éket akarnak verni Irán és Szíria közé – írja a JNS.

A 2011-es szíriai polgárháború kitörése óta elkövetett atrocitásai ellenére az Aszad-rezsim lassan, de biztosan visszatér az arab világ egyes részeinek ölelésébe, részben azért, mert szunnita országok megpróbálnak éket verni Damaszkusz és Teherán közé – vélik izraeli megfigyelők.

Március 18-án a szíriai elnök 2011 óta először látogatott az Egyesült Arab Emírségekbe.

Eyal Zisser professzor, a Tel Aviv-i Egyetem Közel-Kelet Történelem Tanszékének oktatója úgy jellemezte Damaszkusz által kijelölt utat, mint

„egy folyamatot, amelyet előre lépések és bukások jellemeznek, de az irány egyértelmű: Szíria visszatérése az arab világba”.

Szerinte azok az államok vezetik ezt a folyamatot, amelyek eleve nem szakították meg a kapcsolatokat Szíriával, és a polgárháború alatt is kommunikációs csatornákat tartottak fenn vele (elsősorban Omán és az Egyesült Arab Emírségek).

„Az emírségek szempontjából nemcsak adnak, hanem kapnak is.

Aszad soha nem támadta az Ábrahám-Egyezményeket, sőt, jóváhagyta azokat, amikor nem sokkal Herzog izraeli elnök után az Egyesült Arab Emírségekbe látogatott”

– érvelt Zisser.

„De ez egy lassú folyamat, mivel Szaúd-Arábia és Katar még hezitál vagy kételyeit fejezi ki, és Egyiptom nem fog egyedül haladni Szaúd-Arábia nélkül”

– jelentette ki.

Benny Miller professzor, a Haifai Egyetem Politikai Tudományok Iskolájának nemzetközi kapcsolatok szakértője szerint „az Iránnal a Közel-Kelet dominanciájáért folytatott versenyük miatt a szunnita arab államok célja az iráni befolyás gyengítése Szíriában. A látogatás is ennek tudható be”.

„Aszad a maga részéről legitimitásának előmozdítását tűzte ki célul”

– jegyezte meg Miller.

Teherán narkó-államot épít Szíriában?

Irán drogokkal finanszírozza a milíciákat, cserébe hogy segítsenek fegyvereket szállítani a Hezbollahnak és célba venni az amerikai erőket Tanfnál.

„Az arab államok másik szempontja a várható amerikai kivonulás a térségből”

– mondta.

„Ezért egyrészt az arab államokat kevésbé érdekli az Egyesült Államok ellenállása a súlyos háborús bűnöket elkövető Aszadhoz való közeledés miatt, másrészt pedig arra törekszenek, hogy

Jemenen és támogatóján, Iránon túlmenően csökkentsék a konfliktusokat, amelyekben részt vesznek a térségben”

– magyarázta.

Miller kijelentette, hogy „némileg hasonló logika, áll [az arab szunnita államok] és Törökország közötti kapcsolatok felmelegedése mögött”.

Mindeközben Irán megpróbálta pozitívan beállítani a látogatást.

A Meir Amit Hírszerzési és Terrorizmus Információs Központ számára készített jelentésében Raz Zimmt, egy vezető izraeli Irán-szakértő megjegyezte, hogy az iráni Nour News iráni honlap, amely az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácshoz kötődik, „pozitívan reagált a szíriai elnök, Bassár el-Aszad látogatására az Egyesült Arab Emírségekben”.

Az oldal a látogatást „Irán sikeres regionális politikájának megnyilvánulásaként és bizonyítékaként” mutatta be.

„Az oldalon március 20-án közzétett kommentár foglalkozott azzal a változással, amely az Egyesült Arab Emírségek álláspontjában következett be az Aszad-rezsimmel szemben, miután a honlap szerint évekig a szíriai ellenzéket támogató és az Aszad-rezsim bukását követelő politikát folytattak. … Az oldal szerint ez a változás annak köszönhető, hogy Irán rendíthetetlenül támogatja Szíriát, és a régió országai felismerték, hogy nem számíthatnak az Egyesült Államokra és Izraelre”.

Aszad újra befolyásos szereplővé válhat a Közel-Keleten

Tíz év véres polgárháború után, a vezető szövetségesei arról próbálják meggyőzni a nyugati országokat, hogy Aszad támogatása az egyetlen út a béke felé. 

Az iráni oldal tehát azt próbálta állítani, hogy az Egyesült Arab Emírségek álláspontjának megváltozása és a Szíriával való kapcsolatok normalizálására való hajlandósága, ami

„azt jelzi, hogy nem volt más választása, mint feladni korábbi politikáját, amely a szíriai proxyk működtetésén és olajvagyonának felhasználásán alapult”.

A kommentár úgy értékelte, hogy Jemenben is az „agresszor államoknak” le kell mondaniuk hegemón politikájukról, és tárgyalásokat kell folytatniuk a jemeni nép valódi képviselőivel [vagyis a húszikkal]”.

Ez az iráni retorika valószínűleg nem hatja meg az Egyesült Arab Emírségeket, amelyet nemrégiben halálos húszi rakéta- és drón-támadás ért, sem pedig vezető öböl menti partnerét, Szaúd-Arábiát.

Zisser szerint

„az Egyesült Arab Emírségek nem csak azért megy Szíriába, hogy megállítsa Iránt, hanem azért is, hogy ellenlábast találjon Katarnak”.

„Ez egy folyamat, de lassú”

– mondta Zisser.

„És mindenesetre úgy tűnik, hogy a valódi kérdés az, hogy Aszad képes-e fenntartani a szuverenitást Szíriában és stabilizálni a helyzetet

– tette hozzá.

Izrael Aszad pozíciójának megerősítésével szorítaná ki az irániakat Szíriából?

Izrael folyamatosan figyelemmel kíséri a térségben végbemenő változásokat, amelyek közül néhányban Szíria kulcsszerepet játszhat.