Aszad újra befolyásos szereplővé válhat a Közel-Keleten

Tíz év véres polgárháború után, a vezető szövetségesei arról próbálják meggyőzni a nyugati országokat, hogy Aszad támogatása az egyetlen út a béke felé. 

Bassár el-Aszad majdnem egy évtizeden át pária volt, akivel a külföldi vezetők nem akartak találkozni.  A diktátor egyedül ült a palotájában, romokban álló országa közepén, ahol az a kevés ember, aki megjelent komoly árat kért a barátságért – írja az Observer.

Vlagyimir Putyin gyakori látogató volt, és a találkozókat mindig orosz katonai bázisokon tartotta, ahol a szír elnöknek mindig az orosz vezető mögött kellett haladnia. Irán szintén ráerőltette az akaratát a szíriai vezetőre, és egyre nagyobb befolyást nyert az országban, mivel az iráni csapatok nélkül Aszadnak esélye se volt legyőzni a lázadókat.

Azonban most, hogy a szíriai polgárháború gyakorlatilag véget ér, egy váratlan nézet kezd népszerűvé válni: Damaszkusz a kulcs a háborútól fáradt régió helyrehozásában. A félmillió halott úgy látszik már nem jelent akadályt, vagy Aszad szerepe saját országa összeroppantásában, amely Európát is érintette a beáradó menekültek következtében.

Bassár el-Aszad találkozója Husszein Amír Abdollahian új iráni külügyminiszterrel Damaszkuszban. Fotó: EPA/SANA

Ahelyett, hogy Közel-Kelet hanyatlásának központja lenne, Szíria hirtelen azon tervek központjába került, amelyek helyreállítanák a stabilitást az Arab Tavasz utáni Közel-Keleten. Az elmúlt évben az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia tisztviselőket küldött Damaszkuszba, hogy találkozzanak a szíriai kémvezérekkel. Egyiptom és Katar szintén küldött embereket. Jordánia pedig az Egyesült Államokat próbálja meggyőzni arról, hogy segítsen Szíria reintegrálásában.

A hó elején Washington is olyan lépést tett, ami segítheti Aszad felemelkedését. Hogy segítsen a libanoni energiaválságon a bejrúti amerikai nagykövetség bejelentte, hogy gázszállítmányt fog küldeni Libanonnak Egyiptomból, Jordánián és Szírián keresztül. Ezzel az amerikaiak közvetlen szerepet adtak Aszadnak a libanoni krízis megoldásában, ami miatt sokan attól tartanak Bejrútban, hogy megint szíriai befolyás alá kerülnek.

„A két gazdasági válság össze lett kötve – mondta egy európai diplomata az Observernek – Ennyit a szuverén megoldásokról. Érti egyáltalán az Egyesült Államok, hogy mit tett? Annyi éven át beszéltek az államépítésről. S a végén az egész kuplerájt visszaadod Bassárnak, aki vezető szerepet játszott a két ország kinyírásában.”

Aszad szokatlanul gyorsan beleegyezett az üzletben, amely alapján Szíria megtarthatja az egyiptomi gáz egy részét, mint ahogy szeptember közepén is megcsapolhatta a Libanonnak szánt iráni olajat. Hogy megünnepelje az üzletet, Aszad meghívta a libanoni minisztereket a határra, ahol tanulva Putyintól, csak a szíriai zászlót állította fel.

„A libanoni minisztereknek egyszerűen fel kellett volna állni és lelépni. De a koldusnak nincs választása. És most arra kényszerítenek minket, hogy könyörögjünk Bassárnak”

– mondta Mirna Khalifa, bejrúti központú kutató.

Abdullah, jordániai uralkodó augusztusban Washingtonban járt, ahol felvetette, hogy itt az ideje felvenni a kapcsolatot Aszaddal. A terv helyreállítaná Jordánia közvetítő szerepét a két ország között, és egyben megszabadítaná Jordániát a Szíria által rápakolt anyagi terhektől, mint amit például a menekültek jelentenek.

Malik al-Abdeh egy szíriai ellenzékhez közelálló szakértő szerint a rezsim kétségbeesetten próbálja elérni a nyugati szankciók megszüntetését.

Egy másik változás, amely segít visszahozni Aszadot, ez pedig Szaúd-Arábia trónörökösének Mohamed bin Salmannak a kísérlete arra, hogy „átalakítsa” a királyságot, és eltávolodjon a szigorú teológiai rezsimtől, egy arab nacionalista rendőr-állam felé, amilyen Szaddám és Kadafi államai voltak.

Egy befolyásos tanácsadó szerint Aszadot felbátorítja ez az újonnani figyelem. A tanácsadó szerint a szír diktátor már arról beszél, hogy ő akarja meghatározni, hogy mikor vonuljanak ki az amerikaiak Deir Azzourból.

Tody Cadman egy brit ügyvéd, aki szíriai háborús bűnökkel kapcsolatos ügyeken dolgozik óvatosságra int Aszaddal kapcsolatban.

„Ez nem egy olyan rezsim, amivel kapcsolatban a diplomáciai szálak felvételén kellene gondolkozni. Az Emírségek, Szaúd-Arábia, Jordánia és Katar közeledése nagy aggodalommal kellene, hogy eltöltsön minket”

– állította Cadman, aki szerint nem maradhat igazságszolgálatás nélkül az a sok szíriai, aki ellene Aszad vétkezett.

Afganisztán szakértő: Át lehetett volna formálni Afganisztánt, úgy egy évszázad alatt

Az afganisztáni kivonulással Biden implicit kimondta, -ahogy már korábban Trump is- hogy az amerikai rendszer nem terjeszthető. Csókási Annamaja interjúja Dr. Demkó Attila biztonságpolitikai szakértővel.