Szíria ürügyén szólt oda Oroszország ismét Izraelnek

Az orosz külügyminisztérium hétfőn elfogadhatatlannak nevezte a Szíriára mért, Izraelnek tulajdonított légicsapásokat, és a támadások feltétel nélküli beszüntetését követelte.

Szíria szombaton azzal vádolta Izraelt, hogy a Földközi-tenger felől, Libanon második legnagyobb városától, Tripolitól nyugatra „légi agressziót” indított, és több rakétával célba vett egy Tartusztól délre fekvő területet.

Az izraeli hadsereg nem kívánta kommentálni a csapásokat, amelyek az elsők lennének azóta, hogy Jair Lapid miniszterelnök átvette a november 1-jei választások előtt Izrael ideiglenes kormányának vezetését.

„Határozottan elítéljük az ilyen felelőtlen akciókat, amelyek sértik Szíria szuverenitását és a nemzetközi jog alapvető normáit, és követeljük azok feltétel nélküli beszüntetését”

– közölte az orosz külügyminisztérium a július 2-i csapásokról szóló kommentárjában.

A szíriai védelmi minisztérium közölte, hogy a csapásokban két civil megsérült, és súlyos anyagi károk is keletkeztek.

Izrael állítólag több száz támadást hajtott végre Szíriában az elmúlt években azon erőfeszítései részeként, hogy megakadályozza Irán térnyerését a háború sújtotta országban, és megfékezze, hogy Irán fejlett fegyverrendszerekkel lássa el a szíreket.

Tartusz kikötőváros mintegy 25 kilométerre fekszik a libanoni határtól, és egy orosz haditengerészeti támaszpontnak ad otthont.

A bázis nagy stratégiai jelentőséggel bír Moszkva számára, mivel ez az egyetlen tengerészeti támaszpontja a Földközi-tenger mentén, és kulcsfontosságú tényező abban, ahogy Oroszország támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét.

A kikötő nagy részét az oroszok bérlik, kivéve néhány dokkot, amelyek még mindig a szíriai gazdaságot szolgálják.

Ezeket a dokkokat iráni üzemanyag kirakodására is használják, amelyet aztán jórészt a Hezbollah használ.

Az orosz elítélés azt jelzi, hogy a Kreml attól tart, hogy Izrael új „hadviselési szabályokat” próbál felállítani Szíriában. Izrael eddig kerülte a kikötő megtámadását, attól tartva, hogy akaratlanul orosz katonai személyzetet és civileket károsíthat, és megrongálhatja az ott horgonyzó orosz hadihajókat.

Moszkva páros lábbal állt bele Izraelbe az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén

Kemény vádak hangoztak el az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői zártkörű ülésén