Menekülnek a zsidók Oroszországból

A Szochnut szerint közel 20 500 orosz zsidó költözött Izraelbe Moszkva ukrajnai inváziójának kezdete óta.

Összességében a becslések szerint 165 ezer oroszországi zsidóból legalább minden nyolcadik elhagyta az országot a háború kezdete óta – tudta meg a BBC News. Köztük volt Moszkva 1993 óta hivatalban lévő főrabbija, Pinchas Goldschmidt is.

„Úgy éreztem, hogy tennem kell valamit, hogy megmutassam teljes elhatárolódásomat és egyet nem értésemet Ukrajna inváziójával, de veszélybe sodortam volna magam, ha ezt Moszkvában maradva teszem meg”

– mondta a BBC-nek.

Két héttel az invázió kezdete után Goldschimdt családja Magyarországra menekült, majd Izraelbe költözött, amit az orosz zsidó közösség egyes tagjai bíráltak.

„Kaptam néhány üzenetet, hogy ‘Hogy hagyhattok minket egyedül?’, de azt mondanám, hogy a nagy többség rendkívül támogató volt. Nem volt kisebb konfliktus eldönteni, hogy menjünk-e. Nekem és a feleségemnek a közösség volt az életünk”

– idézte a rabbit a lap.

Hozzátette, hogy sok moszkvai zsidó követte a példáját.

Elmenekült Oroszországból a moszkvai főrabbi

Miután nyomás alá került, hogy támogassa az ukrajnai inváziót.

Az izraeli bevándorlási minisztérium adatai szerint július 31-ig 12 175 új bevándorlót fogadott Izrael Ukrajnából és 18 891-et Oroszországból, ami a korábbi évekhez képest rekordszám.

Hétfőn korábban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Izrael sürgeti Oroszországot, hogy halassza el az augusztus 19-re tervezett bírósági tárgyalást a Zsidó Ügynökség jövőjéről az országban.

Az Oroszországban közel 30 éve működő, a zsidók Izraelbe való bevándorlását segítő nonprofit szervezetet a felszámolás veszélye fenyegeti az orosz adatvédelmi törvény megsértésének vádja miatt.

Antiszemita kampányba torkollhat a Szochnut elleni orosz fellépés

A Szochnut volt elnöke figyelmeztette az oroszországi zsidókat: ha menekülni akarnak, most menjenek.