Antiszemita kampányba torkollhat a Szochnut elleni orosz fellépés

A legendás volt orosz ellenzéki, korábban izraeli miniszter és a Szochnut volt elnöke, figyelmeztette az oroszországi zsidókat: ha menekülni akarnak, most menjenek — értesült a Tett és Védelem Alapítvány.

Az ország elhagyásán gondolkodó orosz zsidóknak most kellene távozniuk, mielőtt az antiszemitizmus új hulláma kezdődik – nyilatkozta a The Jewish Chronicle–nek Nátán Saranszkij. A prominens egykori ellenzéki kilenc évet töltött szovjet börtönökben, miután megtagadták tőle, hogy elhagyhassa a Szovjetuniót.

Saranszkij, aki egy időben izraeli miniszteri posztot is betöltött és az aliját nemzetközileg elősegítő Jewish Agency (Szochnut) elnöke is volt, azután szólalt meg, hogy az orosz hatóságok hivatalosan is felszólították a Zsidó Ügynökséget, zárja be oroszországi irodáit.

Oroszország bezárja a Szochnutot

Azt nem közölték miért záratnák be az Izraellel kapcsolatos információért és alijáért munkálkodó állami nonprofit szervezetet.

A Kreml bírósági keresete törölné a Szochnutot az Oroszországban bejegyzett – amúgy is „külföldi ügynököknek” tartott – civil szervezetek listájáról. Jair Lapid izraeli miniszterelnök azonban arra figyelmeztetett, hogy a szervezet orosz részlegének feloszlatására tett bármilyen kísérlet „súlyos esemény” lenne, amely ártana a kétoldalú kapcsolatoknak.

Nátán Saranszkij szerint bár a zsidók jelenleg biztonságban vannak Moszkva utcáin, csak idő kérdése, hogy az orosz kormány mikor indítja el az üldöztetés fokozódását.

„Abban a pillanatban, ahogy a rezsim egyre totalitáriusabbá válik, egyre több belső és külső ellenséget keres majd. Abban a pillanatban, amikor ez megváltozik, a zsidók ismét bűnbakká válnak, és akkor azonnal visszatér az antiszemitizmus az utcákon. Ez még nem történt meg, és reméljük, nem is fog megtörténni.”

A háború kezdete óta nagyjából 17 ezer zsidó alijázott Oroszországból Izraelbe, ami mintegy 420 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest – mondta a lapnak a Jewish Agency szóvivője. Becslések szerint 202 óta mintegy 600 ezer orosz jogosult a visszatérési törvény alapján izraeli állampolgárságra.

A szakértők is óvatosságra intenek az orosz-izraeli feszültségek miatt

„Sokkal súlyosabb lenne, ha Oroszország úgy döntene, hogy Szíriában lép fel Izrael ellen” – figyelmeztet az egyik izraeli kutató.

Saranszkij úgy látja, jelenleg az Oroszországból való kivándorlás szabadsága „az utolsó szabadság, amely még létezik”, de szerinte a helyzet sokkal rosszabb, mint néhány hónappal ezelőtt volt:

„Ki tudja, meddig fog ez fennállni? Akik el akarnak menni, azok elmehetnek, de kétségtelen, hogy ez bármikor megváltozhat, ezért azt javaslom azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy valamikor Izraelbe mennek, hogy most hozzák meg ezt a döntést”.

A The Jewish Chronicle–nek egy neve elhallgatását kérő, Észak-Amerikában élő orosz zsidó emigráns elmondta: attól tart, hogy az oroszok távozását ugyanúgy megakadályozhatják, mint a szovjet uralom alatt. A legtöbb ember, akivel megpróbált kapcsolatba lépni Oroszországban, félt beszélni, és aggódott, hogy lehallgatják a telefonbeszélgetéseiket, vagy figyelik a közösségi médiát – mondta.

Saranszkij szerint

a Szochnut bezárása „nagyon komoly” lépés lenne, de attól még mindig lehetséges lenne segíteni az orosz zsidóknak. Izrael akkor is tudta, hogyan tartsa a kapcsolatot és támogassa az alijázást a Szovjetunióból, amikor még nem volt ott a Zsidó Ügynökség és nem voltak izraeli diplomaták Oroszországban.”

Izrael orosz rulettet játszik a Zsidó Ügynökséggel

Jobb lett volna a színfalak mögött megegyezni Oroszországgal a Szochnut ügyében, mert Izrael ebből a vitából nem jöhet ki arcvesztés nélkül – írja véleménycikkében a ynet szerzője.