Oroszország bezárja a Szochnutot

Az orosz igazságügyi minisztérium egy moszkvai bíróság kérése alapján kezdeményezi az Izraelbe irányuló bevándorlást elősegítő nonprofit szervezet, a Zsidó Ügynökség, ismertebb nevén a Szochnut oroszországi fiókjának felszámolását — számol be a Reuters.

A Baszmannij kerületi bíróság honlapja szerint a minisztérium július 15-én nyújtotta be a kérelmet, amelyet július 28-án tárgyalnak majd. Az ügy megindításának okát nem közölték.

A jeruzsálemi székhelyű ügynökség, a világ legnagyobb zsidó nonprofit szervezete elleni lépés azt követően történt, hogy Izrael bírálta Oroszországot az ukrajnai háború miatt, és Jair Lapid izraeli külügyminiszter áprilisban háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg.

Moszkva többször tagadta az atrocitásokat, és azt mondta, hogy nem céloz meg civileket, bár a közel öt hónapja tartó háborúban több ezren haltak meg.

„Az orosz zsidókat nem fogja túszul ejteni az ukrajnai háború. A kísérlet, hogy a Zsidó Ügynökséget megbüntessék Izraelnek a háborúval kapcsolatos álláspontja miatt, sajnálatos és sértő”

– mondta Nachman Shai izraeli diaszpóraügyi miniszter a bírósági beadvány hírére reagálva.

Mint ahogy arról a Neokohn a The Jerusalem Post július 5-i híre alapján beszámolt ,

az orosz hatóságok azzal gyanúsítják a Zsidó Ügynökséget, hogy illegálisan gyűjt adatokat orosz állampolgárokról, ugyanakkor a lépést az Izrael és Oroszország között Ukrajna és Szíria miatt kialakult feszültséggel is összefüggésbe hozták.

Az izraeli kormány adatai szerint tavaly mintegy 7 000 zsidó vándorolt ki Oroszországból Izraelbe.

Bár Izrael nem küldött katonai segélyt Ukrajnának, elítélte Oroszország invázióját szomszédja ellen. A Moszkvával hagyományosan szoros kapcsolatok májusban megromlottak, miután Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Hitler zsidó származású volt, ami Izrael elítélését váltotta ki.

Szochnut elnök: Munkatársaink és a magyar hatóságok hihetetlen munkát végeznek

Hat izraeli parlamenti képviselő és a Szochnut elnöke járt a magyar-ukrán határon. Tapasztalataiknak a Neokohnnak számoltak be.