Szochnut elnök: Munkatársaink és a magyar hatóságok hihetetlen munkát végeznek

A Neokohn főszerkesztője

 

Amint arról a Neokohn is beszámolt, izraeli törvényhozók és a Zsidó Ügynökség küldöttsége kedden és szerdán az Ukrajna és Magyarország közötti határátkelőknél tettek látogatást. A küldöttségben Idit Silman (Jamina párt), Miri Regev (Likud párt), Jevgenyij Szova (Jiszrael Bejtenu párt), Vlagyimir Beliak (Jes Atid párt), Jichák Pindrus (Egyesült Tóra Judaizmus párt) és Haim Biton (Sasz párt) képviselői vesznek részt. delegáció találkozott a Zsidó Ügynökség izraeli munkatársaival és annak Nativ nevű programjával, amely a volt Szovjetunióból érkező bevándorlóknak segít újra kapcsolatba lépni zsidó örökségükkel.

Lapunknak a delegációt elkísérő Miri Regev, Likud párti Knesszet képviselő és Jákov Hágoel, a Szochnut elnöke adott rövid interjút.

***

Miért érezték fontosnak, hogy személyesen is eljöjjenek?

Jákov Hágoel: Azért jöttünk Magyarországra, a Knesszet hat tagjából álló küldöttségével, hogy első kézből tájékozódjunk a helyzetről Magyarország ukrán határán, ahol mintegy ezer menekült vár most is arra, hogy alijázhasson.

Milyen a helyzet a határon?

Jákov Hágoel: Nyilvánvalóan nagyon szomorú és szívszorító látni, hogy mennyi embernek kellett elmenekülnie az értelmetlen háború miatt. A Szochnut (a Zsidó Ügynökség) munkatársai fantasztikus és fontos munkát végeznek a határon, és itt Budapesten, ahol egy egész szállodát béreltünk azoknak, akik az alija engedélyükre várnak.

Nem minden zsidó akar Izraelbe menni, ugye?

Miri Regev: Sokan vannak, akik ki akarják várni a háborút, és akkor térnek vissza az otthonukba, amikor már biztonságos lesz. Sok menekült is folytatja útját más európai országokba. És sokan vannak olyan menekültek is, akik az őshazában, Izraelben akarnak letelepedni.

Mekkora az önök küldöttsége?

Jákov Hágoel: Egy, a Szochnut munkatársaiból és hat Knesszet képviselőből álló delegáció érkezett, hogy első kézből szerezzünk benyomást. Mind a kormánypártok képviselői, mind ellenzéki képviselők eljöttek.

Örömmel láttuk, hogy a munkatársaink hihetetlen munkát végeznek a határon, de azt is el kell mondanom, hogy a magyar hatóságok is csodálatos munkát végeznek. Kedvesek és gondoskodók, hiszen meg kell érteni, hogy valódi tragédia történik.

Miri Regev: Lesújtó volt látni, hogy mennyi embernek kellett elhagynia otthonát a háború miatt. Családok szakadtak szét, életek törtek össze. Azt kell mondanom azonban, hogy látva a magyar hatóságok és nonprofit szervezetek szakértelmét, gondoskodását és emberségét, akik segítenek ezeknek az embereknek, megnyugodhatunk, hogy mindenki jó kezekben van.

Izrael Állam milyen óvintézkedésekkel igyekszik felgyorsítani az alijázni vágyók folyamatát?

Jákov Hágoel: Az alijázás folyamata jellegéből adódóan kissé időigényes. Mi ezúttal néhány hét helyett néhány napra csökkentettük a várakozási időt. Időközben kibéreltünk egy szállodát, ahol az alijázni vágyók megvárhatják, amíg jóváhagyják a kérelmüket.

Készen áll Izrael a bevándorlók ilyen gyors beáramlására?

Miri Regev: Izrael minden zsidó hazája. Létezésünk oka, hogy otthont biztosítsunk minden zsidónak.

A válasz tehát igen. Több mint ötezer ember már sikeresen alijázott a háború kitörése óta, és készen állunk arra, hogy annyi embert fogadjunk be, ahányan csak akarnak jönni.

A magyar kormány fogadta önöket?

Miri Regev: Németh Zsolt úr, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután megtudta, hogy itt vagyunk, volt olyan kedves és meghívott bennünket a parlamentbe. Nagyon sikeres találkozónk volt, ami, úgy gondoljuk, hogy sok további beszélgetésnek is utat nyithat.

Gyors látogatás után már tegnap visszatértek…

Jákov Hágoel: Valóban. Ráadásul nem is akármilyen járattal! Ugyanis ez a különleges járat 150, Ukrajnából alijázót visz. Nagyon megható érzés!

Zelenszkij nem zsidó hős!

Bár Zelenszkij zsidó, és bár van valami csodálatra méltó abban, ahogy harmadik világbeli hazáját védi, mégsem látom őt zsidó hősnek – írja véleménycikkében Jesse Edberg.