Elmenekült Oroszországból a moszkvai főrabbi

Moszkva főrabbija elhagyta Oroszországot, miután nyomás alá került, hogy támogassa az ukrajnai inváziót – közölte a főrabbi rokona.

A svájci születésű Pinchas Goldschmidt 1993 óta volt Moszkva főrabbija, miközben egy nagy európai rabbinikus tömörülés, az Európai Rabbik Konferenciája vezetője is, s korábban is gyakran utazott külföldre.

„Végre megoszthatom, hogy férjem szüleire, Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbira és Dara Goldschmidt rebecenre nyomást gyakoroltak a hatóságok, hogy nyilvánosan támogassák az ukrajnai ‘különleges hadműveletet’, és ezt megtagadták”

írta menyük, Avital Chizhik-Goldschmidt, New Yorkban élő újságírónő kedden a Twitter fiókján.

A The Times of Israel szerint a főrabbi jelenleg nem tervezi, hogy visszatér Oroszországba. Két héttel az Ukrajnai háború megindítása után hagyta el Moszkvát, először nyugat-európai adománygyűjtő körútra indult, majd beteg édesapját látogatta meg Izraelben, ahol jelenleg is tartózkodik.

Az Európai Rabbik Konferenciájának közleménye szerint kedd este távollétében választották meg újabb hét évre főrabbijuknak a zsidó közösség képviselői a moszkvai Korál Zsinagógában.

Goldschmidt nem bírálta hangosan a háborút, de február közepén, napokkal Oroszország támadása előtt, felkereste a szomszédos moldovai rabbikat, hogy figyelmeztesse őket egy lehetséges menekültáradatra.

Korábbi politikai ellenfele, a haszid Lubavicsi Chabad mozgalomhoz tartozó orosz főrabbi, Berel Lazar is kiállt a háború ellen, de ő Oroszországban maradt.

Az 1989 óta Moszkvában élő Goldschmidttől 2005-ben több hétre megtagadták a hatóságok a belépést az országba „nemzetbiztonsági” okokra hivatkozva, amikor hatalmi összetűzésbe került az orosz zsidó közösségek fölötti befolyás miatt Berel Lazarral.

Ettől kezdve a nem a Chabad mozgalomhoz tartozó moszkvai főrabbi egyre nagyobb hangsúlyt fektetett Nyugat-Európára, s 2011 óta az Európai Rabbik Konferenciájának vezetője lett. A The Jerusalem Post értesülése szerint David Lau és Jichák Joszef izraeli askenázi és szefárd főrabbik levélben kérték meg az orosz zsidó közösségek vezetőit, hogy tartsák tiszteletben az újraválasztott Goldschmidtet, noha „nem tud a gyülekezetében maradni”.

Lazar és Goldschmidt is megerősítette, hogy a háború kitörése óta zsidók ezrei hagyták el Oroszországot.

Chizhik-Goldschmidt New York-i újságíró elmondta, hogy Goldschmidt két héttel a február 24-i invázió után Magyarországra repült, hogy pénzt gyűjtsön a kelet-európai menekültek számára, mielőtt továbbutazott volna Izraelbe.

Az oroszországi zsidó szervezetek kritikusabb hangot ütöttek meg az ukrajnai háborúval kapcsolatban, mint más vallási csoportok, köztük a kampányt támogató nagyhatalmú ortodox egyház.

Március 2-án Berel Lazar orosz főrabbi felszólította a konfliktus résztvevőit, hogy „hallgattassák el a fegyvereket és állítsák le a bombákat”, bár nem ítélte el Vlagyimir Putyin elnököt.

Az ukrán háború nehéz helyzetbe sodorta az orosz Chábádot

A háború kitörése óta a közösséget gyakran vádolják külföldről azzal, hogy nem ítéli el elég élesen a háborút.