Újra lesz európai rabbinikus bíróság

„Ez a zsidó közösségek otthonául fog szolgálni, és egy holisztikus központ lesz, amely a problémák teljes skálájával foglalkozik majd” – mondta a vezető rabbi — írja az Israel Hayom.

Öt évvel azután, hogy az Európai Bét Din gyakorlatilag leállt, az európai zsidó közösségeknek megint lesz egy olyan rabbinikus bíróságuk, amely a válás és a különböző zsidóságon belüli nézeteltérések ügyében nyújthat szolgáltatást, valamint felügyelheti az áttérés és az örökbefogadás kérdéseit.

A döntést az Európai Rabbik Konferenciája jelentette be a hét elején, hogy csökkentse az izraeli rabbinikus hatóságoktól való függőséget.

A konferencia elnöke, Pinchas Goldschmidt, moszkvai főrabbi elmondta:

„Örömmel jelentjük be, hogy ez a bíróság újra működik. Ez a zsidó közösségek otthonául szolgál majd, és egy holisztikus központként fog működni, amely az általuk kezelt kérdések teljes skálájával foglalkozna”.

Dayan Menachem Gelley a londoni rabbinikus bíróságtól azt mondta:

„Ezzel elkerülhető lesz az a kár, amit okoz az, hogy különböző rabbik csak azért érkeznek Izraelből Európába, hogy felszínes beszélgetéseket folytassanak le – olykor csak a pénzért – anélkül, hogy megértenék az itteni, európai lét összetettségét”.

Köves Slomó: Legitim az a bíróság, ahol a felperes maga a bírák felettese?

Az EMIH vezető rabbija több, súlyosan is kifogásolható okot említett, amiért nem ment el a neológ vallási bírósághoz, Heisler András idézésére.