Az ukrán háború nehéz helyzetbe sodorta az orosz Chábádot

A háború kitörése óta a közösséget gyakran vádolják külföldről azzal, hogy nem ítéli el elég élesen a háborút, miközben otthon nacionalista körökben azt állítják, hogy nem támogatják kellően Putyint.

Átfogó összeállításban összegezi az orosz zsidóság jelenlegi helyzetét a The Jewish Telegraphic Agency. Ahogy a lap felidézi: az orosz invázió megkezdése után három nappal egy vezető moszkvai rabbi egyértelmű kiállást tanúsított.

„Legyen vége a háborúnak” – írta a Facebookon Boruch Gorin rabbi.

A megjegyzést nemcsak a háború szó használata tette figyelemre méltóvá, amit Oroszország később kitiltott a közbeszédből. Hanem azért is jelentős, mert Gorin a Chabadhoz kötődő Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetségének és Berel Lázár orosz főrabbinak főszóvivője – annak a Chábád-rabbinak, akit Oroszország elnökéhez fűződő kapcsolatai miatt gyakran „Putyin rabbijának” is neveznek.

Együttműködés állt fent

„Vlagymir Putyin – a 22 év hatalomban eltöltött ideje alatt – egy egyszerű, de hatékony kapcsolatot tartott fent a Chábádhoz kötődő rabbikkal”

– olvasható a JTA írásában, ami szerint Putyin a modern idők egyik legnagyobb zsidó ébredésének lebonyolításában segítette a szervezetet, hogy a zsidó gyakorlatokat és tapasztalatokat eljuttassák azokhoz az emberekhez, akiknek a kommunizmus alatt alig jutottak hozzá a vallási élethez.

Cserében a Chábád hajlandóságot tanúsított, hogy együttműködjön a kormányzati rendszerekkel mindaddig, amíg nem veszik célba a zsidókat – ezt a zsidó vezetők pártsemlegességként határozták meg, a kritikusok pedig a hatalomnak való behódolásként emlegették.

„Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója példátlan feszültséget rótt erre a megállapodásra, fenyegetve azt, amit sokan az orosz zsidóság aranykorának tekintenek.”

Oroszország főrabbija: Életek megmentésére használjuk kapcsolatainkat

Berel Lazar rabbi szerint „Az orosz kormány felismerte, hogy az ukrán zsidók segítése nem jelenti az Ukrajnával való azonosulást. Nem titkoljuk, hogy mit teszünk”.

Kritikák és nehézségek

A háború kezdete óta eltelt hetekben az oroszországi Chábádot külföldről bírálták, amiért nem ítélte el élesen azt a háborút, amely sokak halálát okozta, és ukránok millióit, köztük zsidók tízezreit változtatta menekültté.

Eközben az orosz nacionalisták bírálják a csoportot, gyakran antiszemita kifejezésekkel, amiért szerintük vezetői és tagjai nem támogatják kellőképpen Putyint.

A JNS szerint a Chábád számára ez a konfliktus egy érzelmileg igazán terhelt helyzetet teremt: egyrészt nem feledkeznek meg arról, hogy Ukrajna bizonyos értelemben a mozgalom egyfajta szellemi szülőföldje. Másrészt anyagilag is bizonytalanságot teremt az a tény, hogy a mozgalom több orosz támogatója hirtelen elszakadt a vagyonától a nemzetközi szankciók következtében.

Lavírozás

A JTA szerint a helyzet stabilizálása érdekében az orosz Chábád egy egyensúlyozó akcióba kezdett, hogy megőrizze az ország 200 ezres zsidóságának biztonságát és zsidó élethez való hozzáférését.

Március 2-án Berel Lazar rabbi maga írt egy nyilatkozatot, amelyben arra szólított fel, hogy „állítsák meg az őrületet, hogy ne haljanak meg többen”.

A rabbi nyelve szelídebb volt, mint Goriné, és azoké, akik szerint Putyin birodalmi törekvéseket hajt végre. De ez mégis megkülönböztette azoktól a vallási vezetőktől, akik szurkolnak az orosz inváziónak, és próbálják igazolni is azt.

„Ez egy bonyolult helyzet. A háború idején az emberek nem gondolkodnak racionálisan. Egyesek azt gondolják: vagy velünk vagy, vagy ellenünk. Ilyenkor elmagyarázzuk, hogy a béke megteremtése minden vallási közösség alapja, különösen a zsidóé”

– mondta Alekszandr Boroda rabbi, az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

„De nem mondhatom, hogy mindenki megérti. Vannak, más vallásúak, akik azt várják tőlünk, hogy támogassuk a katonai akciót” – tette hozzá a lapnak, aminek összefoglalója itt tovább olvasható.

A háború miatt átrendeződhet az európai zsidóság térképe

Sok ukrán zsidó hagyta el hazáját, jelentős részük nem tervezi a visszatérést. Az oroszországi zsidók egy része is a távozást fontolgatja.