Oroszország főrabbija: Életek megmentésére használjuk kapcsolatainkat

Miközben Ukrajnában folytatódik a háború, amely rengeteg embert sodor veszélybe, Oroszország főrabbija, Berel Lazar rabbi komoly aggodalmát fejezte ki az ukrajnai zsidók sorsa miatt.

Lazar rabbi 1990-ben, még a Szovjetunió felbomlása előtt érkezett Moszkvába a lubavicsi Rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi (1902-1994) küldöttjeként, hogy megerősítse a zsidóságot és a vallási életet a fővárosban, valamint Oroszország többi részén. Ma ő Oroszország talán legjelentősebb rabbija.

„Ami ma történik, az szörnyű, hihetetlen” – mondta Lazar rabbi az Izrael Hayomnak egy nemrégiben adott interjúban. „Nehéz megérteni, hogyan jutottak el a dolgok idáig.

Mindent megteszünk, amit tudunk, minden kapcsolatunkat felhasználjuk, hogy megvédjük az ukrajnai zsidókat, valamint a sok szent helyet Ukrajnában. Az oroszországi emberek nagyon aggódnak amiatt, ami Ukrajnában történik, annál is inkább, mert sok családnak vannak ott rokonai.

Sok oroszországi Chábád küldöttek él családtagja Ukrajnában, és sok ilyen emberrel vagyok állandó kapcsolatban. Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy segítsük őket, és erkölcsi támogatást, valamint anyagi és lelki segítséget nyújtsunk nekik”.

Lazar rabbi szerint az orosz hatóságok tisztában vannak az oroszországi és ukrajnai zsidó lakossággal kapcsolatos helyzet bonyolultságával, és az ukrajnai zsidóknak nyújtott támogatást nem az ukrán nemzeti ügy támogatásaként értelmezik. „Ezt nagyon világosan látjuk” – mondta. „Rabbiként és közösségi vezetőként, valamint a Rebbe küldötteiként mindig hangsúlyoztuk, hogy a történtek politikai aspektusának semmi köze hozzánk.

Mi nem értjük azt megfelelően, annak minden árnyalatával együtt, és a dolgok politikai oldalába való belemerülés egyszerűen idő- és energiavesztegetés volna, ami időt most a zsidók megsegítésére kell fordítani.

„A zsidóknak a legjobb, ha kimaradnak a politikából” – tette hozzá. „Rengeteg más dolog van, amivel foglalkoznunk kellene, például életeket kellene mentenünk. Minden egyes zsidónak segítünk, függetlenül attól, hogy ki az, vagy hol van. Ezt mindenki megérti. Ha lenne egy fiam Ukrajnában, tartózkodnék-e attól, hogy segítsek neki csak azért, mert a két ország között problémák vannak? Természetesen nem – mindent megtennék, hogy segítsek neki, és most éppen ebben a helyzetben vagyunk.

Az orosz kormány tudja, hogy segítenünk kell zsidó testvéreinknek, nem próbáljuk eltitkolni, amit teszünk”.

„Nem megyünk bele abba a kérdésbe, hogy kinek van igaza és kinek nincs” – magyarázta a főrabbi.

Állítólag elfoglalták a neonáci ukrán elit alakulat bázisát Mariupolban

Mariupolt részben azért támadják ilyen heves erőkkel az oroszok, mert itt található a reguláris ukrán hadsereg kötelékében harcoló Azov nemzeti gárda alegységének főhadiszállása.

„Izraelben van egy mondás: Ne igazad legyen, hanem légy okos.”

„Nem a mi dolgunk ítélkezni – nem ezért vagyunk itt. Mindössze annyit kellene tennünk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel minél több zsidónak segítünk. Néha egyetlen telefonhívás megmenthet egy családot, biztosíthat valakinek szükséges gyógyszereket, vagy kihúzhat egy zsidót a szorult helyzetből. Mi most ezzel vagyunk elfoglalva, éjjel-nappal.”

Lazar rabbi szerint az ukrajnai Chábád küldöttek hősies munkát végeznek, de hozzátette, hogy néhányuknak egyszerűen el kellett menniük a veszély miatt. „A sábát imában azt mondjuk: Mózes boldog volt a szerepének ajándékával, mert hűséges szolgája volt Istennek. Egy hűséges szolga mindig boldog, mert tudja, hogy a küldetés, amire vállalkozott, az a neki kijelölt szerep az életben. Ha valakinek az a küldetése az életben, hogy megmentsen más zsidókat, akkor ezt teszi, boldogan; hasonlóképpen, ha valakinek a küldetése azt jelenti, hogy el kell menekülnie onnan, ahol volt, mert az élete veszélyben van, akkor ezt kell tennie, ugyanolyan boldogsággal.

Voltak olyan esetek a jelenlegi helyzetben, amikor azt kellett mondanunk az Ukrajnában lévő küldötteknek, hogy távozzanak, és ez nagyon nehéz volt számukra – miután a semmiből építettek fel egy közösséget, és az elmúlt 30 vagy több évben gondozták azt, nem könnyű összepakolni egy kis táskát, és mindent hátrahagyni.”.

Bár Oroszországban nem voltak tényleges harcok, a háború hatásai ott is érezhetők, mivel a nemzetközi szankciók hatással vannak az átlagemberek mindennapi életére. „A dolgok most nagyon nehezek itt” – erősítette meg Lazar rabbi. „Hála Istennek, elköteleztük magunkat, hogy nem zárunk be egyetlen intézményt sem, és nem hagyunk abba semmilyen tevékenységet. Peszáchkor több tízezer zsidónak tartunk majd közös széderestét, és ez jelentős kihívás, amit már most is érzünk. Úgy néz ki, hogy az idei lesz az első olyan év, amikor nem lesz elég maceszunk, hogy kielégítsük a keresletet. Az emberek folyamatosan érkeznek, hogy maceszt vásároljanak. De amikor a dolgok feszültek, az emberek közösségi támogatást keresnek, és valami magasztoshoz akarnak kapcsolódni. Próbálunk több pászkát beszerezni, de az orosz légitársaság leállította a járatokat, így más módot kell találnunk az utánpótlás behozatalára.

„Emlékeim szerint még soha nem voltak ilyen nehezek a dolgok Oroszországban, mint most” – tette hozzá Lazar rabbi. „Voltak bonyolult helyzetek, nehéz gazdasági körülmények, de nem olyan mértékű, mint amit most látunk.”

„Ezt nehéz felfogni. Folyton emlékeztetnem kell magam arra, hogy ez tényleg megtörténik. Alig néhány hónapja ment férjhez a lányom Moszkvában,  több mint ezer vendégünk volt. Senki sem tudta volna elképzelni, hogy nem sokkal később olyan helyzetben leszünk, mint most”.

Az oroszok szerint ukrán fegyverraktárként használják az umáni zsinagógát

Fotókat mutattak be arról, hogy a zsinagógába „gyerekek” feliratú iskolabuszokkal külföldi zsoldosok érkeztek.