A háború miatt átrendeződhet az európai zsidóság térképe

Az ukrajnai háború jelentős demográfiai változásokat indított el a zsidó közösségeken belül – írja a Jerusalem Post cikkére hivatkozva a zsido.com.

Azon túl, hogy az ukrajnai zsidóság túlnyomó többsége elhagyta hazáját, és sokan feltehetően nem térnek vissza oda, a gazdasági szankciókkal és teljes elszigetelődéssel szembenéző Oroszországban élő zsidók jelentős része is a távozás mellett döntött vagy azt fontolgatja.

Nem könnyű megismerni az oroszországi zsidók véleményét a kialakult helyzetről és a terveikről sem beszélnek szívesen, mert tartanak az állami megtorlástól. Vezetőik közül sokan úgy vélik, hogy telefonbeszélgetéseiket lehallgatják, levelezésüket pedig elolvassák a hatóságok, vagy akár követik a mozgásukat is. Egyikük név nélkül beszélgetett egy újságíróval, akinek a következőket mondta:

„A zsidó fiatalok 90 százaléka már Oroszországon kívül él vagy a távozását tervezi. Nem hiszik, hogy Oroszországban lenne a jövőjük. Ez azért szomorú, mert az elmúlt harminc évben komoly infrastruktúrát építettünk ki, amely könnyen romba dőlhet.

Az ukrajnai zsidó közösségnek befellegzett. Nincs tovább. A nagy kérdés az, hogy vajon az oroszországi közösség is szétesik-e? Ahogy a dolgok jelenleg állnak, legalább százezer zsidó fog kivándorolni Oroszországból, de az is lehet, hogy még annál is több”.

Arról, hogy hány zsidó él ezen országokban, erősen megoszlanak a vélemények.Az egyik legismertebb zsidó demográfus, Sergio Della-Pergola professzor szerint

150 ezer zsidó élhet Oroszországban és 43 ezer Ukrajnában. Ők teljesen zsidó származásúak, de ha azt vizsgáljuk, hogy hányan jogosultak az izraeli állampolgárságra, akkor a számok Oroszországban 400 ezer és Ukrajnában 200 ezer körül alakulnak.

Míg az ukrajnai zsidók gyakran az életüket mentik, addig az oroszországi társaik a romló életkörülményeik miatt aggódnak. A rubel összeomlott. Rengeteg üzlet bezárt, sok helyen korlátozzák a megvásárolható termékek számát és számtalan nyugati termék eltűnt a polcokról. A legnagyobb gondot a gyógyszerhiány jelenti. A háború kirobbanása után 24 órával a gyógyszertárak készletei kimerültek, mert mindenki bevásárolt az államilag dotált gyógyszerekből. Most már csak a feketepiacon lehet gyógyszerhez jutni, rendkívül magas áron. Sok oroszországi zsidó számol be szorongásról és egyéb pszichológiai problémákról, mert rokonaik és barátaik élnek Ukrajnában, akiket saját országuk hadserege támad. Nem értik Putyin motivációját és nem is támogatják az öldöklést.

Ukrajna náci problémája valós, még ha Putyin „nácitlanítás” állítása nem is az

Ha nem ismerjük el ezt a veszélyt, az azt jelenti, hogy keveset teszünk az ellene való védekezés érdekében.