Dübörög az üzlet Németország számára az iráni rezsimmel

A német szövetségi statisztikai hivatal frissen közzétett statisztikái szerint Németország 2022 januárjától október végéig 1,2 milliárd euró értékben exportált árukat Iránba, miközben az onnan importált áruk értéke elérte a 260 millió eurót — írja a The Jerusalem Post.

Európa legnagyobb gazdasága tavaly 275 millió euró értékben exportált gépeket és mérnöki technológiát Iránba,

ám a német kiviteli szabályozás átláthatatlansága nem teszi lehetővé az Iránnak eladott áruk és anyagok – amelyek egy részét kettős felhasználású (katonai és polgári célokra) célokra használták az évtizedek során – jellegének nyilvánosságra hozatalát.

Az iráni tulajdonban lévő, Hamburgban található Európai-Iráni Kereskedelmi Bank (EIH)és a délnyugat-németországi Baden-Württemberg tartományban található német bankok (Volksbank Konstanz és Volksbank Schwarzwald-Donau-Neckar) bonyolítják a német vállalatok és az iráni bankok közötti érzékeny üzleti ügyletek tranzakcióit.

Az Egyesült Államok azzal vádolta az EIH-t, hogy tiltott szerepet játszik Irán nukleáris és rakétaprogramjaiban, ám Németország továbbra is engedélyezi a bank működését.

Jason Brodsky, az amerikai székhelyű United Against Nuclear Iran politikai igazgatója a The Jerusalem Postnak nyilatkozva: „Németország túl sokáig megengedő környezetet biztosított Teherán számára. Aggasztó, hogy miközben a német hatóságok az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda zsinagógák elleni gyújtogatási kísérletei ellen küzdenek, Berlin jelzi, hogy nyitva áll az üzlet előtt. Németország külügyminisztere többször is hangsúlyozta, hogy nem volna szabad a szokásos módon üzletelni az iráni rezsimmel, miközben az bántalmazza a népét.

„Ehhez változtatásokra lesz szükség a gazdasági kapcsolatokban, így különösen fontos az iráni rezsim bankjainak bezárására, amelyek a mai napig német földön működnek. Ugyanezek a bankok finanszírozzák Irán elnyomó apparátusát.”

Kazem Moussavi, egy német-iráni disszidens és az iráni Zöld Párt szóvivője elmondta, hogy „az Iránnal folytatott német üzleteket a Forradalmi Gárda ellenőrzi és irányítja. A nyereségből a Gárda finanszírozza a védtelen tüntetők elleni állami elnyomást, és támogatja az olyan terrorista erőket, mint a Hezbollah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád, amelyek Izrael elpusztítására törekszenek”.

Moussavi szerint:

„Ha a német kormány komolyan gondolja a nőkért, az életért és a szabadságért folytatott tüntetések támogatását Iránban, akkor le kellene állítania minden német vállalatot, amely a rezsimmel üzletel. Az iráni üzletek megszüntetéséhez szükséges garancia lenne, ha a Forradalmi Gárda, amely Irán gazdaságának nagy részét és a mollák külkereskedelmét irányítja, felkerülne Németország terrorlistájára.”

Az amerikai kormány az iráni Iszlám Forradalmi Gárda Testületet külföldi terrorista szervezetnek minősítette.

Az orosz-iráni szövetség lerombolta a Nyugat illúzióit

„Iránnak a Putyinnal való erős szövetsége miatt a Biden-kormányzat is úgy tűnik, megértette, hogy az ajatollahokban nem lehet megbízni.”

Banafsheh Zand, az Iszlám Köztársaság iráni-amerikai szakértője a Postnak elmondta, hogy „Németország új kormánya végre elkezdett keményen beszélni, és egyértelműen állást foglalt az iszlamista rezsim immár felfoghatatlan brutalitásával szemben”.

Majd így folytatta:

„Ugyanakkor olyan pletykák is keringenek, hogy a Putyin által Európára kényszerített gáz- és olajhiány miatt a németek valójában Iránból vásárolnak olajat. Ennek ellenére a német kormánynak feltétlenül ki kell vizsgálnia a Gerhard Schröder és cimborái alatt a teheráni vezetőkkel folytatott korrupció megdöbbentő múltját”.

Schröder Németország korábbi szociáldemokrata kancellárja volt, aki szívélyes kapcsolatokat ápolt az iráni rezsimmel, és Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatója.

A The Jerusalem Post 2018-ban arról számolt be, hogy a baden-württembergi Krempl német mérnöki cég vegyi rakétákhoz való anyagot adott el iráni üzletembereknek Teheránban. A szíriai rezsim iráni vegyi rakétákkal mérgezte meg a szíriai civileket, köztük gyerekeket.

Az a fajta német technológia, amelyet Iránnak adtak el vegyi rakéták gyártásához, a szakértők szerint Izrael ellen is felhasználható lenne. Baden-Württemberg gazdasági csomópont Irán számára, mivel a tartományban nagyszámú mérnöki cég hajlandó üzletet kötni az iszlamista rezsimmel.

Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg zöldpárti kormányzója elutasította, hogy felszólítsa a vállalatokat az iráni rezsimmel való kapcsolat megszakítására.

A Simon Wiesenthal Center emberi jogi szervezet 2021-ben felvette Michael Blume-ot, Baden-Württemberg ellentmondásos biztosát, akinek feladata az antiszemitizmus és az Izrael-gyűlölet elleni küzdelem, a tíz legrosszabb antiszemita listájára. A Wiesenthal Intézet többek között azzal vádolta Blume-ot, hogy nem sikerült megszüntetnie az Irán-barát rezsim tevékenységét a baden-württembergi Freiburg városában.

Freiburgnak testvérvárosi kapcsolata van az iráni Iszfahán városával, amely az iszlám köztársaság atomfegyverprogramjának fejlesztésének központja.

Dr. Blume esete az antiszemitizmussal

A német antiszemitizmus megbízottak intézménye állítólag a német zsidók védelmét szolgálja. A valóságban a megbízottak az állam mindenkori politikájának kiszolgálói.