Lemondatnák az egyik német antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős biztost

Izrael, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság vezető katonai és hírszerzési szakértői lemondásra szólítják fel Michael Blume-ot, miután háborús bűnösnek nevezte Orde Wingate izraeli hőst.

Izrael, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezető katonai és hírszerzési szakértői felszólították Baden-Württemberg kormányát, hogy menessze a német tartomány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős biztosát, Michael Blume-ot, amiért „háborús bűnösnek” nevezte az izraeli nemzeti hőst, Orde Wingate-et.

Az izraeliek, az amerikai zsidó szervezetek és Izrael támogatói körében széles körű felháborodást váltottak ki Blume Izrael-ellenes megjegyzései, mivel szerepkörében a modern antiszemitizmus, köztük a zsidó állam elleni gyűlölet elleni küzdelemmel kellene foglalkoznia.

„A néhai Orde Wingate úttörő és forradalmi katonai parancsnok volt, akinek merész rajtaütéseit és taktikáit még ma is tanulmányozzák a katonai iskolákban szerte a világon”

– mondta a Jerusalem Postnak Amir Avivi dandártábornok, az Izraeli Védelmi és Biztonsági Fórum (IDSF) alapítója és vezérigazgatója.

„Wingate bátran harcolt az elnyomók ellen legalább három kontinensen, és örökre hősként marad meg az izraeli emlékezetben”.

Avivi, az IDF gázai hadosztályának volt parancsnoka szerint „Wingate-et háborús bűnökkel vádolni elítélendő kísérlet a történelem átírására és egy brit tiszt kivételes örökségének bemocskolására. Ezt a kísérletet határozottan vissza kell utasítani. Az IDSF továbbra is pontosan azt a fajta katonai stratégiát fogja támogatni, amelyet Wingate megtestesített: a kezdeményezőkészséget, a kreativitást és az ügyünk igazságosságába vetett szilárd hitet”.

Michael Oren, Izrael volt amerikai nagykövete a Postnak azt mondta, hogy Blume-nak „le kellene mondania”, amiért becsmérelte a brit tábornokot, akit széles körben az Izraeli Védelmi Erők atyjának tartanak.

Feszültséget szít az anticionista német antiszemitizmus elleni biztos?

Michael Blume-ot támogatja ugyan a zsidó közösség, bár sokak szerint inkább szítja az antiszemitizmust, nem pedig tesz ellene.

Wingate, a keresztény cionizmus hagyományaitól áthatott tiszt 1936-39 között a Palesztin Mandátum területén szolgált. Ő hozta létre és irányította a különleges éjszakai osztagokat, brit és Hagana önkéntesekből álló fegyveres csoportokat, amelyek az arab szabotőrök és terroristák ellen harcoltak.

Wingate-t szeretik Izraelben, ahol utcákat és tereket neveztek el róla – csakúgy, mint a Nemzeti Testnevelési és Sportközpontot, a Wingate Intézetet.

Blume megjegyzései, amelyekben Wingate-et „háborús bűnösnek” és „brit gyilkosnak” nevezte, először a privát Twitter-fiókján jelentek meg. Ezután egy homályos, állítólag antiszemitizmust és összeesküvés-elméleteket népszerűsítő weboldalon közzétett esszéjében fejtette ki őket.

Wingate a virginiai Arlingtonban, az Egyesült Államok katonai temetőjében van eltemetve.

„Wingate, egy magasan kitüntetett brit tiszt, aki a második világháborúban a hazájáért harcolva esett el, bátran védte a zsidókat Palesztinában a gyilkos arab bandákkal szemben az 1930-as években”

– mondta a Postnak Richard Kemp nyugalmazott ezredes, aki brit csapatokat irányított Afganisztánban.

A Simon Wiesenthal Központ 2021-ben nagyon súlyosnak minősítette Blume tevékenységét, egyebek mellett azért, mert a közösségi médiában többször támadta vadul Izraelt és a zsidókat. 2019-ben például lájkolt egy Facebook-bejegyzést, amelyben az izraelieket nácikhoz hasonlították. Ugyanebben az évben a Wiesenthal Központ vezető nácivadásza, Efraim Zuroff lemondásra szólította fel Blume-ot.

„Hihetetlen, hogy egy német antiszemita-ügyi biztos szerepel a Wiesenthal Központ top 10-es antiszemita listáján, aki összedörgölőzik Iránnal és a Hamasszal, amelyek mindketten a zsidó állam erőszakos elpusztítását tűzték ki célul”

– mondta Kemp.

Az Izrael ellenes uszítás világkiállítása Kasselben

A szombaton megnyitott Documenta az antiszemitizmus legalantasabb formáit emeli a művészet szintjére.