Kiszivárgott: hamarosan már Oroszországban gyártják az iráni kamikaze drónokat

Miután hetek óta iráni gyártmányú drónokkal pusztítják az ukrán városokat, Moszkva szép csendben megállapodott Teheránnal, hogy iráni drónokat kezdjenek el gyártani orosz földön – jelentette szombaton a Washington Post amerikai és más nyugati titkosszolgálatok értesüléseire hivatkozva.

A megállapodást egy november eleji iráni találkozón véglegesítették, és a két ország gyorsan halad a tervrajzok és kulcsfontosságú alkatrészek átadása felé, ami lehetővé teszi, hogy a gyártás hónapokon belül megkezdődhessen – mondta a Postnak három, az ügyet ismerő tisztviselő.

A megállapodás, ha teljes mértékben megvalósul, tovább mélyítené az orosz-iráni szövetséget, amely már eddig is döntő támogatást nyújtott Moszkva bizonytalan ukrajnai háborújához – mondták a tisztviselők.

A saját gyártósor beszerzésével Oroszország drámaian növelhetné készleteit a viszonylag olcsó, de nagy pusztító erejű fegyverrendszerekből, amelyek az elmúlt hetekben megváltoztatták az ukrajnai háború jellegét.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó júliusban jelezte, hogy az iráni kormány arra készül, hogy több drónt adjon Oroszországnak, és az orosz erőket kiképezze ezen eszközök használatára.

Egy hónappal később arról számoltak be, hogy Irán megkezdte az oroszok kiképzését a drónjai használatára, bár azt is megjegyezték, hogy az oroszok „számos meghibásodást” és technikai hibát tapasztaltak az Irántól vásárolt drónokkal kapcsolatban.

Szeptemberben Ukrajna jelentette az első, iráni gyártmányú drónokkal végrehajtott orosz támadásokat, amelyek az ország déli részét, köztük a Fekete-tenger partján fekvő stratégiai fontosságú Odessza városát vették célba.

Oroszország zsákmányolt nyugati fegyverekkel fizet Iránnak

Modern nyugati fegyvereket adtak át.

Irán külügyminisztere, Hoszein Amir-Abdollahian a közelmúltban először ismerte el, hogy országa drónokat adott át Oroszországnak, mondván, hogy a szállítások még a háború kitörése előtt történtek.

Iráni tisztviselők korábban tagadták, hogy drónokat küldtek volna Oroszországnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök később az ukrán néphez intézett beszédében azt mondta, hogy Irán állításai hamisak.

A Post cikke szerint az iráni-orosz megállapodás részleteit a november eleji találkozón véglegesítették, amelyen az orosz védelmi ipari képviselőinek egy csoportja vett részt, akik azért utaztak Teheránba, hogy kidolgozzák a részleteket az irániakkal.

Egy külön delegáció, amelyet Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanácsi titkára vezetett, november 9-én szintén Teheránba utazott, hogy megvitassák többek között a gazdasági szankciókat és más, a kormányaik ügyeibe való „nyugati beavatkozást” az állami orosz és iráni hírmédia szerint.

A titkos megállapodásról tájékoztatott egyik tisztviselő leírta, hogy mindkét ország komoly erőfeszítéseket tesz az iráni tervezésű drónok Oroszországon belüli gyártásának elősegítésére.

Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a The Washington Postnak adott nyilatkozatában elmondta:

„Irán és Oroszország hazudhat a világnak, de a tényeket nem tudják elrejteni: Teherán fegyverekkel segíti az ukrán civilek megölését, és segíti Oroszországot a hadműveletekben.

Ez egy újabb jele annak, hogy Irán és Oroszország is mennyire elszigetelt”.

Haaretz: Izrael fegyvert nem ad, de vásárolt már katonai eszközöket Ukrajnának

Az izraeli lap három magas rangú európai diplomatára hivatkozva számolt be a hírről.