Oroszország zsákmányolt nyugati fegyverekkel fizet Iránnak

Oroszország 140 millió dollár készpénzt és zsákmányolt nyugati páncéltörő és légvédelmi rakétákat szállított Teheránnak augusztus végén – közölte egy névtelenül nyilatkozó hírszerzési forrás kedden a Sky Newsnak.

A jelentés szerint a zsákmányolt fegyverek között van a brit NLAW és az amerikai Javelin páncéltörő rakéta és a Stinger légvédelmi rakéta is.

A biztonsági forrás arra figyelmeztetett, hogy a lefoglalt fegyverek lehetővé tehetik az Iszlám Forradalmi Gárda számára, hogy tanulmányozza őket, és akár vissza is fejthesse azok mérnöki megoldásait.

„Valószínűleg visszafejtik és felhasználják majd a jövőbeli háborúkban”

– mondta a forrás.

A fegyvereket és a pénzt a jelentés szerint az Irán által az elmúlt hónapokban Oroszországnak szállított öngyilkos drónok ellenértékeként küldték. Az elmúlt napokban egy további, több mint 200 millió dollár értékű drónrendelést is leadott Oroszország – tette hozzá a forrás.

Netanjahu is figyelmeztetett korábban, hogy a fegyverek iráni kézbe kerülhetnek

Októberben a Likud vezetője, Benjamin Netanjahu az MSNBC-nek adott interjújában ellenezte Ukrajna azon kérését, hogy Izrael légvédelmi eszközöket biztosítson az ukrán hadsereg számára: arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának biztosított fegyverek Irán kezébe kerülhetnek.

„A fegyverek kérdésében mindig fennáll a lehetőség, és ez már többször is megtörtént, hogy az általunk szállított fegyverek egy harctéren végül iráni kezekbe kerülnek, amelyeket ellenünk használnak” – mondta Netanjahu.

Netanjahuék fognak-e izraeli fegyvereket szállítani Ukrajnának?

Netanjahu a kampány utolsó heteiben többször is felvetette ennek a lehetőségét.