Netanjahuék fognak-e izraeli fegyvereket szállítani Ukrajnának?

Az izraeli jobboldal győzelmét óvatosan fogadták Ukrajnában, amelynek kormánya gyakran fordult az izraeli vezetőkhöz, hogy fegyvereket szállítsanak számukra.

Miután az exit pollok azt jelezték, hogy Netanjahu és szövetségesei átlépték a kormányalakításhoz szükséges 60 fős parlamenti küszöböt, sok ukrán elgondolkodott azon, hogy milyen hatással lesz egy ilyen eredmény az izraeli (kül)politikára. Netanjahut Ukrajnában széles körben Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjának tartják; az ukrán médiában a hétfői választásokról szóló tudósítás kiemelte Netanjahu 2019-es választási kampányplakátjait, amelyeken egy mosolygó Putyinnal fogott kezet.

„Remélem, hogy az izraeli kormány elkezd fegyvereket szállítani Ukrajnának. Együtt kell működnünk az izraeli kormánnyal, meg kell győznünk” – mondta hétfőn Olekszandr Merezsko – az ukrán parlament külügyi bizottságának vezetője – a helyi médiának.

„Izraelben sok barátja van Ukrajnának, és mozgósítanunk kell a támogatásukat, hogy meggyőzzük a kormányt”.

Október végén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csalódottságának adott hangot Jair Lapid izraeli miniszterelnök kormányával szemben, és ragaszkodott ahhoz, hogy Oroszország iráni gyártmányú drónokat vet be ukrán lakossági központok ellen, ami elég ok arra, hogy Izrael fegyvereket szállítson országának. Izrael eddig egy kiterjedt humanitárius segélyakcióra és némi hírszerzési információcserére korlátozta ukrajnai segítségét, de a szomszédos Szíriában lévő orosz katonai jelenléttől való félelem akadályozza Jeruzsálem komolyabb támogatását.

Legalább egy ukrán elemző azonban arra sürgette a kijevi kormányt, hogy inkább a „radar alatt” próbáljon együttműködni az izraeliekkel, azzal érvelve, hogy Izrael tartózkodik minden olyan támogatástól, amely erős nyilvánosságot kap, és hogy Netanjahu rugalmasabbnak bizonyulhat, mint sokan gondolják.

„Netanjahu régóta ápol kapcsolatokat Putyinnal és környezetével. De ő egy pragmatikus politikus, aki elég gyakran változtatta nézeteit és álláspontját”

– mondta Illja Kusa – az Ukrán Jövő Intézet közel-keleti szakértője egy helyi csatornának.

„Remélem, Putyin meggondolja magát az orosz birodalmi elképzelését illetően”

Ukrajnának is Oroszországnak is üzent Benjamin Netanjahu, az izraeli jobboldal vezetője.

Jigal Levin – az IDF volt tisztje és izraeli katonai elemző – a BBC ukrán nyelvű szolgálatának azt mondta, hogy Netanjahu következő lépései nem világosak, de rámutatott arra, hogy Netanjahu egyik legfontosabb szövetségese, Nir Barkat volt jeruzsálemi polgármester nemrég Ukrajnában járt, ahol elítélte Oroszország „provokálatlan háborúját”, és kijelentette, hogy „Ukrajna oldalán kell állnunk”.

„Lehetséges, hogy Netanjahu ezzel a szövetségesének látogatásával arra utal, hogy Ukrajna támogatása lehetséges”

– érvelt Levin.

Ugyanez a cikk idézte a BBC ukrán elemzőjét, Kszenyija Szvetlovát, aki elvetette annak lehetőségét, hogy Netanjahu beleegyezne a katonai segítségnyújtásába.

„Ha Benjamin Netanjahu, aki a választási kampányban Putyinnal közös fotóit mutogatta, visszatér a hatalomba, akkor ebben az esetben ez teljesen kizárt” – mondta.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Az Ukrajnát ért dróntámadások ízelítőt adnak abból, hogy Irán mit tehet velünk”

Benjamin Netanjahu a Fox Newsnak nyilatkozott az irániak jelentette fenyegetésről.