„Az Ukrajnát ért dróntámadások ízelítőt adnak abból, hogy Irán mit tehet velünk”

Benjamin Netanjahu arra figyelmeztet, hogy az Oroszország által használt iráni kamikaze drónok a jövőbeni Izrael és a Nyugat elleni támadásokat vetítik előre, amennyiben újra megkötik az irániakkal az atommegállapodást.

Benjamin Netanjahu izraeli ellenzéki vezető és volt miniszterelnök újra azt sugallta, hogy hajlandó lenne felfegyverezni Ukrajnát Oroszország ellen, ha a jövő hónapban megválasztják miniszterelnöknek.

A Fox News vasárnapi műsorában Netanjahu megismételte, hogy hajlandó megfontolni a fegyverek átadását Kijevnek, ha megválasztják, de nem vállalt kötelezettséget erre.

A vasárnapi interjúban Netanjahu idézte az iráni gyártmányú öngyilkos drónok oroszországi alkalmazását Ukrajna ellen, és arra figyelmeztetett, hogy ha egy új nukleáris megállapodással feloldják a Teheránnal szembeni szankciókat, akkor az ilyen drónok fenyegetése drámaian megnő.

„Az új iráni kamikaze drónok halálosak” – mondta Netanjahu.

„Halálos fegyverek, és olyan módon használják őket, ahogyan nem szabadna, vagyis civilek megtámadására”.

„Azok, akik az Iránnal kötött nukleáris megállapodást szorgalmazták, ízelítőt kaphatnak abból, hogy mi vár ránk” – tette hozzá.

Iráni dróngyárat semmisített meg az izraeli légierő

Az akció sikerrel járt.

„Atomfegyvereket akarnak adni az ajatollahoknak? Olyan alkut fogtok nekik adni, amely több százmilliárd dollárt ad nekik, hogy még több ilyen halálos drónt gyárthassanak, amivel végső soron izraelieket, amerikaiakat és másokat támadhatnak? Ezt nem akarjátok.”

A Likud elnöke az Ukrajnának történő fegyvereladással kapcsolatban azt mondta, hogy a kérdés „nem egyszerű”, de megígérte, hogy komolyan megfontolja.

Netanjahu visszautasította azt az állítást, hogy Izrael „Oroszország oldalára állt”, de utalt arra, hogy amennyiben a november 1-jei választásokon miniszterelnökké választják, megváltoztathatja a kormány politikáját.

„Azt hiszem, van egy kérdés, amelyet meg fogok vizsgálni, ha megválasztanak, és ez az Ukrajnának fegyverekkel való segítségnyújtás kérdése.

Ez nem egy egyszerű kérdés, de ez egy olyan kérdés, amellyel nyíltan kell foglalkozni, és én ezt fogom tenni, ha megválasztanak.

Két hét múlva megtudjuk.”

„Remélem, Putyin meggondolja magát az orosz birodalmi elképzelését illetően”

Ukrajnának is Oroszországnak is üzent Benjamin Netanjahu, az izraeli jobboldal vezetője.