„Remélem, Putyin meggondolja magát az orosz birodalmi elképzelését illetően”

Benjamin Netanjahu azt nyilatkozta, hogy fontolóra venné Kijev felfegyverzését, ha újra hatalomra kerülne.

Benjamin Netanjahu izraeli ellenzéki vezető pénteken azt mondta, reméli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „meggondolja magát” terjeszkedési törekvéseivel kapcsolatban, és elárulta, hogy fontolóra venné fegyverek szállítását Ukrajnának, ha a november 1-jei izraeli választások után visszatérne a hatalomba.

A megjegyzések úgy tűnt, hogy eltérést jelentenek a volt miniszterelnök régóta hangoztatott álláspontjától, miszerint Izraelnek semlegesnek kellene maradnia Oroszország ukrajnai invázióját illetően, tekintettel arra, hogy Izrael meg kívánja őrizni mozgásterét, hogy csapást mérhessen iráni célpontokra Szíriában, amelynek égboltját Moszkva ellenőrzi.

Júliusban Netanjahu még a jelenlegi kormányt szidta, amiért „veszélyes válságot” okozott Oroszországgal, miután ő maga évekig dolgozott azon, hogy „megfontolt, kiegyensúlyozott és felelősségteljes kapcsolatot alakítson ki a Kremllel”.

A USA Today-nek adott pénteki interjújában Netanjahu megismételte ezt az álláspontot, mondván: „Légierőnk egymás mellett repül Szíria egén. [Miniszterelnökként] biztosítani akartam az izraeli légierő cselekvési szabadságát, hogy alapvetően szétverjék Irán katonai állásait, amelyeket megpróbáltak létrehozni Szíriában, hogy egy második terrorfrontot nyissanak ellenünk. Hála Istennek, ez sikerült is”.

Netanjahut ezután arról kérdezték, hogy szerinte Putyin racionálisan cselekszik-e, amikor háborút indított Ukrajna ellen.

„Szerintem a nagy orosz birodalom újjáépítésének víziója vezérli, és remélem, hogy meggondolja magát”

– válaszolta.

„De nem akarok pszichológust játszani. Abban a helyzetben akarok lenni, hogy miniszterelnökként minden információt megkapok, aztán döntést hozok arról, hogy mit és teszünk-e valamit ebben a konfliktusban az eddigieken túl”

– tette hozzá.

Iráni fegyverszállítások: Hamarosan új ballisztikus rakéták hullanak Ukrajnára

Hírszerzési jelentések szerint az iszlamista rezsim vállalta az egyre fogyatkozó orosz rakétaarzenál utánpótlását.

Netanjahu ezután rámutatott, hogy a jelenlegi kormányt azért bírálják, mert nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának.

„Nemrég megkérdeztek erről, és azt mondtam, hogy majd utánanézek, ha hivatalba lépek”

– mondta az ellenzéki vezető.

 „Mindannyian szimpatizálunk Ukrajnával. Ez nem is kérdés”.

Netanjahu azt is elárulta, hogy a háború kitörése után felkérték, hogy közvetítsen Oroszország és Ukrajna között.

„Azt mondtam, hogy „Nos, azt hiszem, ezt a hivatalban lévő miniszterelnökre bízom”.

Az akkori miniszterelnök, Naftali Bennett közvetített Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között, Moszkvába utazott és néhány telefonbeszélgetést folytatott mindkét vezetővel.

Az erőfeszítései azonban végül nem hoztak eredményt, és néhány hónap után félretette az ügyet, mivel az izraeli kormánykoalíció válságba került.

Netanjahu, aki a múltban büszkélkedett a Putyinhoz fűződő szoros kapcsolatával, pénteken azt mondta, hogy a közvetítési ajánlat „feltehetően újra előkerül”, ha ismét hatalomra kerül.

És a Likud elnökének nagyon is reális esélye van arra, hogy a november 1-jei választáson visszatérjen az ország élére.

Jelentősen megnőtt Netanjahu esélye a visszatérésre

Miután a pártlisták benyújtásának utolsó órájában szétesett az arab pártok Közös Listája.