Haaretz: Izrael fegyvert nem ad, de vásárolt már katonai eszközöket Ukrajnának

Az izraeli hatóságok nemrég beleegyeztek, hogy több millió dollár értékben „stratégiai jelentőségű eszközöket” vásároljanak az ukrán fegyveres erők számára, miután az Egyesült Államok követelte, hogy bővítsék az Ukrajnának nyújtott támogatásukat – jelentette a Haaretz három magas rangú európai diplomatára hivatkozva.

Az izraeli lap forrásai szerint Izrael fizetett egy harmadik félnek (egy NATO-tagállamnak), amely megvásárolta az eszközöket, majd leszállította azokat Ukrajnának. A Biden-adminisztráció eredetileg arra kérte Izraelt, hogy légvédelmi eszközöket szállítson Ukrajnának, de végül a két kormány közötti tárgyalások után a „stratégiai jelentőségű eszközök” finanszírozásában állapodtak meg.

A Haaretz a forrásai kérésére nem írta meg, hogy pontosan milyen eszközökről van szó.

Az európai tisztviselők a Haaretznek elmondták, hogy Jair Lapid izraeli miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter hagyták jóvá a döntést, hogy finanszírozzák az eszközök beszerzését Ukrajna számára.

Az izraeli hatóságok arra kérték az összes érintett felet, hogy ne hozzák nyilvánosságra az üzletet, hogy „ne haragítsák magukra” Vlagyimir Putyint – nyilatkozták a Haaretz forrásai.

Izrael továbbá azt is engedélyezte, hogy a NATO-tagországok izraeli alkatrészeket, például elektro-optikai és tűzvezető rendszereket tartalmazó fegyvereket szállítsanak Ukrajnának.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Netanjahuék fognak-e izraeli fegyvereket szállítani Ukrajnának?

Netanjahu a kampány utolsó heteiben többször is felvetette ennek a lehetőségét.