„A Korán megsértőit ki kell végezni” – legyilkolják a békés iráni tüntetőket

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította pénteken az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak „a szükségtelen és aránytalan erő” alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken.

Az immár hetedik napja az ország számos városában folyó tüntetéseket az váltotta ki, hogy az erkölcsrendészeti letartóztatás alatt meghalt egy fiatal kurd nő, a 22 éves Mahsza Amini, akit azért vettek őrizetbe, mert nem viselte a kötelező muzulmán kendőt.

A főtitkár felszólított továbbá mindenkit, hogy gyakoroljon önmérsékletet a feszültség további mélyülésének megakadályozása érdekében – közölte Guterres szóvivője, Stéphane Dujarric.

„Aggódunk azon jelentések miatt, amelyek szerint túlzott erőt alkalmaztak békés tüntetők ellen, aminek következtében több tucatnyian meghaltak, illetve megsebesültek”

– mondta New Yorkban Dujarric.

Guterres csütörtökön az ENSZ-közgyűlés ülésszakának szünetében Ebrahim Raiszi iráni elnökkel találkozva megvitatta az emberi jogok helyzetét – tette hozzá Dujarric.

Guterres „alapos, pártatlan és hatékony vizsgálatot követelt Amini halála ügyében” – közölte a szóvivő.

Tüntetett a meggyilkolt iráni lány miatt, agyonlőtte a rendőrség

Iránban keményen fellép a rezsim a tüntetők ellen.

Pénteken állami szervek által szervezett tüntetéseket tartottak több iráni városban a kormány támogatására. A menetben részt vevők a tiltakozók – mint zavargók – kivégzését követelték.

A résztvevők „Izrael katonáinak” nevezték a kormányellenes tiltakozókat, és Halál Amerikára, Halál Izraelre jelszavakat skandáltak.

A Korán megsértőit ki kell végezni

– kiáltotta a tömeg.

Az Iran Human Right nevű, oslói székhelyű civil szervezet szerint a kormányellenes tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét. Az állami televízió jelentése szerint 26 tüntető és rendőr halt meg a tiltakozó mozgalom szombati kezdete óta. Az AP hírügynökség iráni állami és félhivatalos médiumok által közölt adatokon alapuló összesítése szerint 11 ember halt meg az összetűzésekben.

Egy londoni székhelyű nemzetközi emberi jogi szervezet azzal vádolta meg a biztonsági erőket, hogy gumibottal támadtak a tüntetőkre és fémgolyókat lőttek ki rájuk. Videofelvételek szerint a rendőrség és a félkatonai egységek tagjai éles lőszert, könnygázt és vízágyúkat vetettek be a tömegoszlatáshoz.

Az igazi szolgálólány meséje Iránban játszódik le

Miközben az amerikaiak atomalkut akarnak, és Macron mosolyogva ráz kezet Raiszival az ENSZ-ben Iránban egy fiatal lány gyilkossága után tömegek tüntetnek az elnyomó rezsim ellen.