Tüntetett a meggyilkolt iráni lány miatt, agyonlőtte a rendőrség

Iránban tömegtüntetések törtek ki miután egy fiatal lány meghalt miután az erkölcsrendészet letartóztatta és megverte, amiért nem horda megfelelően a fejkendőjét. A tüntetések során több fiatal nő is életét vesztette.

Mahsa Amini rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála tiltakozási hullámot váltott ki Irán-szerte. A 22 éves lányt az iráni erkölcsrendészet tartóztatta le azért, mert „helytelenül” viselte a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrök megverték a lány, aki az őrizetbe vétel után elájult, kómába esett, majd később meghalt. Az iráni hatóságok állítása szerint „természetes halált” halt, mert szívbeteg volt.

Masha halála ország szerte tüntetéseket robbantott ki, melyek során nők tömegei elégették a fejkendőjüket.

Mahsa Amini: Women in Iran burn headscarves in anti-hijab protests – BBC News

Women in Iran have burned headscarves in anti-hijab protests following the death of Mahsa Amini who was detained for violating hijab laws. Demonstrations have continued for five successive nights and reached several towns and cities. In the north of Tehran, large crowds cheered as women set their hijabs alight in defiant acts of protest.

A tüntetések ellen az iráni rendőrség a rezsimtől megszokott keménységgel lépett fel. A rendőrség több tüntetőt is megölt a napokban.

„Ghazale Chelavi az utcára vonult, hogy tiltakozzon Mahsa Amini hidzsábos rendőrök általi meggyilkolása ellen Iránban, de őt magát is megölték a biztonsági erők. A barátja elmondta nekem, hogy Amol városában lőtték agyon. 32 éves, életvidám hegymászó volt. A családja sokkot kapott”

– írta Maszih Alinezsád iráni aktivista Twitteren.

Egy nő, aki szembeszállt Irán iszlamista rezsimjével

Miután Maszih Iránból Nyugatra disszidált, mozgalmat indított a kötelező kendőviselés ellen, ez a tette pedig kivívta az iráni rezsim haragját.

Alinezsád iráni diszidens, aki évek óta kampányol a kötelező hidzsáb-viselés ellen.

„Ghazaleh Chelavi azt kiabálta: „Mi mindannyian Mahsa Amini vagyunk”. Most valóban ő egy másik Mahsa, mert őt is megölte a rendőrség Iránban. A nemzetközi média azt kérdezi, hogy mi irániak bízunk-e abban, hogy a rezsim azt mondta, hogy kivizsgálják Mahsa halálát. Nem, és ez az oka”

– folytatta Alinezsád.

Imam of Peace 🕊 on Twitter: „These are @khamenei_ir’s henchmen, thugs and mercenaries beating up innocent civilians in broad daylight.pic.twitter.com/zV8RjmBKLH / Twitter”

These are @khamenei_ir’s henchmen, thugs and mercenaries beating up innocent civilians in broad daylight.pic.twitter.com/zV8RjmBKLH

Az iráni aktivista arról is beszámolt, hogy egy másik nő haláláról is kapott információkat, akit szintén a tüntetések során öltek meg.

„Egy másik nőt, a 23 éves Hananeh Kia-t az iráni biztonsági erők lelőtték, miközben a Mahsa Amini meggyilkolása miatt tiltakozott Nowshar városában. Ő egyike a több tucatnyi embernek, akik életüket vesztették a folyamatban lévő tüntetések során. A világnak fel kell lépnie a gyilkosaink ellen”

– zárta a felhívást az aktivista.

Az Egyesült Államok a történtekre azzal reagált, hogy szankciókat vetett ki az iráni erkölcsrendészetre.

Iránban a napokban 80 városban tartottak megmozdulásokat Mahsáért és a rezsim ellen. Az emberi jogi csoportok beszámolója szerint a rendőrség legalább 17 embert ölt meg a tüntetések elleni fellépés során – írja a BBC News.

Az iráni elnök nem nyilatkozot a CNN riporterének, mert az nem visel hidzsábot

Christiane Amanpour felhívta a figyelmet arra, hogy „New Yorkban vagyunk, ahol nincs törvény vagy hagyomány a fejkendőre vonatkozóan”.