Az iráni elnök nem nyilatkozot a CNN riporterének, mert az nem visel hidzsábot

Ebrahim Raiszi iráni elnök lemondta a CNN-nel szerdán New Yorkban megbeszélt interjúját, miután a hírcsatorna sztár-műsorvezetője, Christiane Amanpour nem volt hajlandó hidzsábot viselni az interjú során – számol be a The Jerusalem Post.

„Ez lett volna Raiszi elnök első interjúja amerikai földön, az ENSZ Közgyűlésre tett New York-i látogatása során. Hetekig tartó tervezés és nyolc órányi fordítóberendezés, fények és kamerák felállítása után készen álltunk. De Raiszi elnök nem jelent meg”

– tweetelte Amanpour.

40 perccel azután, hogy az interjúnak el kellett volna kezdődnie, az elnök egyik segítője odament a műsorvezetőhöz, és megkérte, hogy viseljen fejkendőt.

„Udvariasan visszautasítottam” – írta a műsorvezető.

„New Yorkban vagyunk, ahol nincs törvény vagy hagyomány a fejkendőre vonatkozóan. Rámutattam, hogy egyetlen korábbi iráni elnök sem követelte ezt meg, amikor Iránon kívül készítettem velük interjút”.

„A tanácsadó világossá tette, hogy az interjú nem fog megtörténni, ha nem viselek hidzsábot.

Azt mondta, hogy ez »tisztelet kérdése«, és »az iráni helyzetre« hivatkozott – utalva az országon végigsöprő tüntetésekre. Ismét azt mondtam, hogy nem tudok belemenni ebbe a példátlan és váratlan feltételbe”.

Amanpour ezután elhagyta a helyszínt és az interjúra nem került sor.

„Mivel Iránban folytatódnak a tüntetések és embereket ölnek, fontos pillanat lett volna, hogy beszéljünk Raiszi elnökkel”.

Az iráni elnök a múlt héten interjút adott a CBS 60 Minutes című műsorának, igaz Iránban. Leslie Stahl, a CBS újságírója leírta, hogy az interjú előtt megmondták neki,

„hogyan öltözzön, ne üljön le előtte, és ne szakítsa félbe”.

A lemondott interjú az egész Iránban zajló heves tiltakozások közepette történt, Mahsa Amini halála után, aki azután halt meg, miután Teheránban letartóztatták és állítólag megverték az erkölcsrendőrök, mivel nem viselt hidzsábot.

Raiszi: Irán nukleáris programja békés célokat szolgál

Az iráni elnöknek sikerült olyan beszédet tartania az ENSZ-ben, amelynek valóságtartalma a nullához közelít.