Trump attól tartott elnöksége utolsó napjaiban, hogy meg fogják őt gyilkolni

Egy évvel a magas rangú iráni tábornok elleni merénylet elrendelése után Trump állítólag azt mondta barátainak, hogy aggódik az iráni megtorlástól – írja a The Times of Israel.

Egy új könyv szerint Donald Trump volt amerikai elnök utolsó hivatali napjaiban aggodalmát fejezte ki barátainak, hogy Irán megpróbálja majd meggyilkolni őt, bosszúból az Iszlám Forradalmi Gárda Kudsz Erők vezetőjének, Kasszem Szolejmáni megöléséért, amelyet ő rendelt el az előző évben.

A The Guardian szerdán közölt részleteket Peter Baker és Susan Glasser újságírók „The Divider” című könyvéből, amely a volt elnök viharos fehér házi időszakát vizsgálja.

A könyv alaposan tárgyalta a Trump-adminisztráció Iránnal kapcsolatos politikáját.

A könyv szerint a nyilvánosság előtt a volt elnök a Szolejmáni elleni sikeres csapás után kárörvendően nyilatkozott, „rosszfiúnak” nevezve a megölt iráni tábornokot.

„Ő egy vérszomjas terrorista volt, és többé már nem az. Meghalt”

– mondta Trump.

Négyszemközt azonban nem volt ennyire magabiztos, Baker és Glasser könyve szerint. Körülbelül egy évvel a csapás után, 2020 decemberében Trump egy floridai koktélpartiról távozva azt mondta barátainak, hogy fél az irániak megtorlásától.

Tel-Aviv és Haifa elpusztítására kifejlesztett drónnal henceg az iráni rezsim

„Készek vagyunk a kompromisszumokra, de a kötelezettségekkel jogok is járnak” – fogalmazott az iráni külügyi szóvivő.

„Egy koktélpartin Trump azt mondta több floridai barátjának, hogy fél, Irán megpróbálja majd meggyilkolni őt, ezért vissza kell mennie Washingtonba, ahol nagyobb biztonságban lesz”

– áll a könyvben.

Ez az incidens nem sokkal azután történt, hogy Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah azzal fenyegetőzött, hogy megbosszulja Szolejmáni halálát, és felelősségre vonja a mögötte állókat.

„Azokat, akik elrendelték Szulejmáni tábornok meggyilkolását, valamint azokat, akik ezt végrehajtották, meg kell büntetni. Ez a bosszú minden bizonnyal a megfelelő időben fog megtörténni”

– tweetelte Hámenei 2020. december 16-án.

A 62 éves Szoleimánit 2020. január 3-án likvidálták egy MQ-9 Reaper drónnal végrehajtott amerikai légicsapásban. Bagdad nemzetközi repülőteréről való távozása közben érte a csapás.

A támadás órákkal azután történt, hogy Mark Esper akkori amerikai védelmi miniszter kijelentette, hogy Washington kész fokozni az Irán által támogatott erők Irakból való kiszorítására irányuló tevékenységét, beleértve a megelőző csapásokat is.

Néhány nappal a tábornok halála után Irán válaszul ballisztikus rakétákat lőtt ki két iraki amerikai támaszpontra. A Pentagon szerint ennek következtében több tucat katona szenvedett agyi traumás sérüléseket.

Ki lesz az iráni legfelsőbb vezető utódja?

Egy iráni hírügynökség újjáélesztette a pletykákat miszerint már ki van választva a 83 éves Hámenei utódja. Az állítólagos kiválasztott igen közel áll a jelenlegi ajatollahhoz.