Ki lesz az iráni legfelsőbb vezető utódja?

Az iráni Rasa hírügynökség újjáélesztette azokat a pletykákat, amelyek szerint Mojtaba Hámenei, Ali Hámenei ajatollah legfelsőbb vezető befolyásos fia, Ali Hámenei ajatollah, idős apja utódjának készül, annak ellenére, hogy nem rendelkezik megfelelő háttérrel és tudással – írja a Radio Free Europe. 
A szent síita város, Qom szemináriumaihoz kötődő ügynökség az ajatollah címet használta Mojtaba Hámeneire utalva.

A lépés felerősítette azokat a találgatásokat, hogy a fiatalabb Hámenei előléptetése előtt áll, hogy esetleg 83 éves apja utódjává váljon, aki 2014-ben prosztataműtéten esett át az egészségével kapcsolatosan állandóan pletykák terjednek.

Az ajatollah egy olyan megtisztelő cím, amelyet csak magas rangú egyházi személyeknek tartanak fenn. Mojtaba Khamenei korábban hojatolszlámnak nevezte magát, ami a középszintű klerikusokra utal.

Rasa a fiatal Hámenei ajatollahként való említése Mir Hoszein Muszavi ellenzéki személyiség múlt havi nyilatkozata után történt, aki arra figyelmeztetett, hogy Iránban a vezetés „örökletes” lehet.

„Ennek az összeesküvésnek a híre már 13 éve hallatszik. Ha nem vizsgálják, akkor miért nem tagadták egyszer sem ezt a szándékot?” – kérdezte Muszavi, aki 2011 óta házi őrizetben van.

A Mojtaba Hámeneiről, mint apja lehetséges utódjáról szóló pletykák először a 2009-es vitatott elnökválasztást követő tömeges kormányellenes tüntetések során merültek fel.

Az ellenzéki aktivisták a gyűlések során az ellenzéki aktivisták kántálásainak célpontjává vált, egyesek azt skandálták: „Mojtaba, halj meg, és ne te legyél a legfőbb vezető!”. A pletykák szerint részt vett a tüntetők elleni brutális fellépésben abban az évben.

Mivel a tisztviselők nem hajlandóak nyilatkozni, a találgatások valószínűleg tovább erősödnek a fiatalabb Hámenei körül.

Ráiszi, Irán keményvonalas elnöke, Hámenei pártfogoltja szintén felmerült, mint lehetséges utód.

Hámenei kora és az egészségi állapotáról szóló pletykák miatt valószínűleg egyre több a találgatás Hámenei utódjával kapcsolatban. A Szakértők Gyűlése, a 88 tagú, férfiakból álló teológus kamara választja ki és névlegesen felügyeli az ország legfelsőbb vezetőjének munkáját. Nem világos azonban, hogy a közgyűlésnek pontosan milyen tényleges szerepe lesz Irán harmadik legfőbb vezetőjének kiválasztásában.

Fotó: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

9/11: Irán előre tudott az ikertornyok elleni támadásról?

Az iráni hírszerzés egyik korábbi tagja szerint Teherán még a támadások megtervezésében is részt vett.