9/11: Irán előre tudott az ikertornyok elleni támadásról?

Az Irán és az al-Kaida közötti kapcsolat két évtizeddel a szeptember 11-i támadás után is érdeklődésre és aggodalomra ad okot, és néhány kérdés még mindig megválaszolatlan.

„Ha azt akarjuk állítani, hogy Irán bűnrészes, közvetlen bűnrészes volt 9/11-ben, akkor nincs elég információnk”

mondta Bill Roggio, a nonprofit Foundation for Defense of Democracies vezető munkatársa és a Long War Journal szerkesztője a Fox News Digitalnak.

Roggio ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy Irán 9/11 előtt és után is rejtegetette az al-Kaida tagjait, sőt anyagi támogatást nyújtott a terrorszervezetnek.

Ezen okokból az áldozatok családjai pert indítottak Irán ellen, hogy – legalábbis részben – felelőssé tegyék a 9/11-es terrortámadásokért, ami a Teherán és az al-Kaida közötti kapcsolat évekig tartó vizsgálatához vezetett.

George B. Daniels New York-i bíró 2018-as első ítélete több milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte Iránt, mondván, hogy a felperesek bizonyították, hogy az iráni intézmények támogatást nyújtottak az al-Kaidának, és ezért „felelősek” a halálesetekért.

Egy luxemburgi bíróság azonban alig egy évvel később egy másik ügyben a családok ellen döntött, mondván, hogy a nemzetközi jog nem indokolja a korábbi amerikai bírósági döntések fenntartását. A luxembourgi ítélet gyakorlatilag véget vetett az iráni vagyonok kártérítésként történő lefoglalására irányuló erőfeszítéseknek.

Közismert, hogy Teherán az évek során megkönnyítette az al-Kaida tagjainak utazását Afganisztán, Pakisztán és Irán között, sőt később lehetővé tehette azt is,

hogy Oszáma bin Laden és családja Iránban húzza meg magát, miközben az amerikai hatóságok elől bujkáltak.

Zsidók elleni támadásokat tervezett a Teheránban megölt al-Kaida vezető

Abu Muhammad al-Masrit, a terrorszervezet második emberét augusztusban ölték izraeli ügynökök Iránban, de ez csak pár napja derült ki. Most az is, hogy miért.

„Történelmileg, míg az iráni rezsim és az al-Kaida egymás elpusztítására elkötelezett esküdt ellenségként indult, néhány évtizeddel később közelebb kerültek egymáshoz, miután rájöttek, hogy az együttműködéssel többet nyerhetnek”

– magyarázta Lisa Daftari, a The Foreign Desk főszerkesztője a Fox News Digitalnak.

„Mivel a taktikai és stratégiai érdekeik összehangolódtak, elkezdtek együttműködni a Nyugat ellen”

– tette hozzá.

Banafsheh Zand iráni kutató és újságíró a Fox News Digitalnak nyilatkozva elmondta, hogy Teherán

„tökéletesen hajlandó és képes átlépni az ideológiai határokat, hogy együttműködjön a szunnitákkal, ha szükség van rá”.

Az Egyesült Államokat ért terrortámadásokkal foglalkozó nemzeti bizottság – más néven a 9/11-es bizottság – megállapította, hogy az al-Kaida ügynökei az 1990-es években Iránba utaztak, hogy kiképzésben részesüljenek.

„[Oszama] Bin Laden a jelentések szerint különösen érdeklődött az olyan teherautó-bombák használatának megtanulása iránt, mint amilyen 1983-ban 241 amerikai tengerészgyalogos halálát okozta Libanonban”

– írta jelentésében a bizottság.

„Az al-Kaida és Irán közötti kapcsolat megmutatta, hogy a szunnita-síita ellentétek nem feltétlenül jelentenek leküzdhetetlen akadályt a terrorista műveletekben való együttműködésnek”.

A bizottság azzal zárta az Irán szerepéről szóló fejezetét, hogy hangsúlyozta: „ez a téma további vizsgálatot igényel az amerikai kormány részéről”.

A New York Times 2011-es jelentése részletesen ismertette két iráni hírszerző disszidens állításait, amelyek szerint azt mondták, hogy iráni tisztviselők „előre tudtak a 9/11-es támadásokról”.

Az egyik disszidens még azt is állította, hogy Irán részt vett a támadások megtervezésében.

Joel Rubin, aki Obama alatt amerikai külügyminiszter-helyettes volt, a Fox News Digitalnak azt mondta, hogy az al-Kaida és Irán közötti, 9/11 előtti kapcsolatoknak „valójában semmi közük” nem volt a támadásokhoz, de ez nem változtat azon a tényen, hogy Irán „abszolút a terrorizmus állami támogatója”, beleértve az olyan csoportokat, mint a Hezbollah, a palesztin Iszlám Dzsihád, valamint az Iszlám Forradalmi Gárda közel-keleti tevékenysége.

Izraeli hírszerzési szakértők: Fel kell készülnünk az Iránnal való összecsapásra

Két volt magas rangú izraeli tiszviselő szerint az atomalku aláírása után reális esély van rá, hogy újra lángba borul a Közel-Kelet.