Zsidók elleni támadásokat tervezett a Teheránban megölt al-Kaida vezető

Abu Muhammad al-Masri, az al-Kaida második embere volt az áldozata a Teheránban augusztusban elkövetett támadásnak. A terroristát izraeli ügynökök lőtték le amerikai kérésre. Most az is kiderült, hogy zsidók elleni támadásokat tervezett Izraelben és a világ más pontjain, ezért hajtották végre izraeli ügynökök a likvidálást – írja a The Jerusalem Post.

A The New York Times derítette ki pár napja, hogy az augusztusi teheráni merénylet áldozata az al-Kaida második embere volt, és hogy amerikai kérésre, izraeliek végeztek vele. Az izraeli 12-es csatorna információi szerint a Teheránban bujkáló al-Masri zsidók elleni támadásokat tervezett, ezért az amerikai és izraeli érdekek megegyeztek vele kapcsolatban.

Az AP Hírügynökségnek négy amerikai forrás is megerősítette az al-Kaida második vezetőjének megölését. Az amerikaiak adták az információt az izraelieknek, hogy hol találják al-Masrit, aki már hosszú évek óta az USA „megölni vagy elfogni” listáján szerepelt a ’90-es években, Afrikában végrehajtott, amerikai követségek elleni támadásai miatt.

Maryam nevű lányát, Oszama bin Laden tavaly megölt fiának, Hamzah bin Ladennek az özvegyét szintén lelőtték az augusztusi támadásban, mert úgy tudták, hogy fontos tagja az al-Kaidának.

Állítólag izraeli ügynökök likvidálták az al-Kaida második számú emberét Teheránban

Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államoknak milyen szerepe lehetett az egyiptomi születésű férfi augusztus 7-i „likvidálásában”.

Az al-Kaida már a kezdetek óta fenyegette Izraelt és a zsidókat. Oszama Bin Laden központi ideológiája tartalmazott a „dzsihád zsidók és keresztesek ellen” című beszédeket is. Erről egy 1998-as felvételen is említést tesz. Ez ugyanaz az időszak, amikor al-Maszri kulcsfontosság szerepet töltött be az amerikai nagykövetségek elleni robbantásokban. 2009-ben Bin Laden figyelmeztette az Egyesült Államokat az Izraellel fennálló kapcsolatokra. Fia, Hamzah 2017-ben szólított fel zsidók, amerikaiak és izraeliek elleni támadásokra.

Al-Kaida vezetője, Ayman al-Zawahiri Izrael bombázására szólított fel, amikor Donald Trump amerikai elnök 2019-ben elismerte a Golán-fennsíkot Izrael részeként. Az antiszemitizmus és Izrael fenyegetése kulcsfontosságú alkotóeleme volt az al-Kaidának 1990-es évektől.

Az al-Kaida 2002-ben megtámadta az al Ghriba tunéziai zsinagógát. 2013-ban Törökország akadályozta meg, hogy az al-Kaida felrobbantsa az Egyesült Államok ankarai nagykövetségét és egy törökországi zsinagógát.

2010-ben az al-Kaida megpróbált bombát eljuttatni egy chicagói zsinagógába, egy kongresszusi jelentés szerint. A Kongresszus egyik tanúja szerint 2004 és 2013 között mintegy 30 terrorcselekményt terveztek.

Ez azt jelenti, hogy az al-Kaida, amelynek tagjai Iránban kaptak menedéket, támadásokat tervezett Izrael és zsidók ellen szerte a világon, és inspirált is ilyen támadásokat. Hamzah és a 2. számú al-Kaida-vezető eltávolítása úgy tűnik, csökkentette a terrorszervezet vezetésének képességét arra, hogy inspiráljon vagy elrendeljen ilyen támadásokat.