Állítólag izraeli ügynökök likvidálták az al-Kaida második számú emberét Teheránban

Amerikai kérésre izraeli ügynökök végeztek még augusztusban az al-Kaida terrorszervezet parancsnoki ranglétrájának második emberével, akit azzal vádoltak, hogy segített kitervelni az Egyesült Államok két afrikai nagykövetsége elleni 1998-as merényletet – írta pénteken a The New York Times titkosszolgálati tisztviselőkre hivatkozva az MTI szerint.

Az amerikai lap értesülése szerint Abdullah Ahmed Abdullahot, mozgalmi nevén Abu Mohammed al-Maszrit három hónappal ezelőtt Teheránban két, motorkerékpáron ülő férfi lőtte le.

Maszrit korábban az al-Kaidát jelenleg vezető Ajman az-Zavahri utódjának tekintették. A The New York Times szerint megölését eddig titokban tartották.

Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államoknak milyen szerepe lehetett az egyiptomi születésű férfi augusztus 7-i „likvidálásában”.

A lap úgy tudja, hogy az amerikai hatóságok évek óta nyomon követték Maszrit és a terrorszervezethez tartozó más társait Iránban.

Amerikai hivatalos forrásból egyelőre nem sikerült megerősíttetni az értesülést.

Irán tagadja a kapcsolatot az al-Kaidával

Irán tagadja azt az amerikai lapértesülést, amely szerint izraeli ügynökök likvidálták az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat második számú emberét Teheránban, az amerikai titkosszolgálat megkeresése alapján.

Az iráni külügyminisztérium szombaton közleményt adott ki, amelyben azt írták:

„Washington és Tel-Aviv hazugságok és a médiába kiszivárogtatott hamis információk útján időről időre megpróbálja összekötni Iránt az efféle csoportokkal (mint amilyen az al-Kaida), azért, hogy elfedjék a saját felelősségüket ennek a hálózatnak és a régióban működő más terrorszervezeteknek a bűnös cselekedeteiért”.

A The New York Times című tekintélyes lap titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva pénteken azt írta: augusztus 7-én Teheránban izraeli ügynökök likvidálták Abdullah Ahmed Abdullahot, mozgalmi nevén Abu Mohammed al-Maszrit, akit szakértők a második embernek tartottak Ajman az-Zavahri után az al-Kaida terrorszervezet parancsnoki ranglétráján. Az egyiptomi férfival két motorkerékpáros merénylő végzett az iráni fővárosban.