Tel-Aviv és Haifa elpusztítására kifejlesztett drónnal henceg az iráni rezsim

Teherán kész folytatni az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) – jelentette ki hétfőn az iráni külügyi szóvivő, ám egyúttal arra intette a szervezetet, ne engedjen a szerinte Izrael által a NAÜ-re gyakorolt nyomásnak.

„Készek vagyunk a kompromisszumokra, de a kötelezettségekkel jogok is járnak”

– fogalmazott sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni, akit az IRNA iráni állami hírügynökség idézett.

A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy Irán képes lenne a világpiac energiaigényének egy részét fedezni.

A NAÜ – amely a nap folyamán egyeztet az iráni atomprogrammal kapcsolatban – korábban vizsgálatot indított Iránban, mert három olyan helyen is uránium nyomait mutatták ki, ahonnan az iráni hatóságok nem jelentettek nukleáris tevékenységet.

Válaszul a síita állam a múlt héten felszólította a szervezetet, állítsa le Irán nukleáris tevékenységeinek vizsgálatát. Teherán reagálását a 2015-ös, az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló egyezmény aláíró országai közül három, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia közös közleményben elítélte.

Irán 2015-ben állapodott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamával és Németországgal. A hivatalos nevén közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) értelmében Irán vállalta atomprogramjának korlátozását, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a Teherán ellen korábban bevezetett szankciók többségét. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a megállapodásból, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos vállalt kötelezettségei teljesítésétől.

Megérkezett a figyelmeztetés: Irán öles léptekkel halad az atombomba felé

Szakértők szerint mintegy 50 kilogramm, 90 százalékosra dúsított urán elegendő az atombomba előállításához.

Izrael ellenzi az atomalku felélesztését célzó, tavaly áprilisban indult és azóta váltakozó sikerrel zajló tárgyalásokat, az izraeli kormány pedig többször leszögezte: továbbra is mindent elkövet, hogy megakadályozza Iránt nukleáris képességek megszerzésében.

Ugyancsak hétfőn az iráni hadsereg szárazföldi erőinek dandártábornoka bejelentette:

elkészült az iráni hadsereg új, hosszú hatótávolságú önmegsemmisítő drónja, „amelyet Tel-Aviv és Haifa elpusztítására fejlesztettek ki”.

Kjómarsz Hajdari a Mehr iráni félhivatalos hírügynökségnek adott interjúban elmondta, az Aras-2 drón a 2019-ben előállított Aras-1 továbbfejlesztett, 2000 kilométeres hatótávolságú változata.

Hajdari korábban már többször intézett fenyegető kirohanásokat Izrael ellen. Leszögezte egyebek közt azt is, hogy

a síita állam „elpusztítja Tel-Avivot és Haifát is, ha az ellenség hibát követ el”.

„Csak egy rossz mozdulat”: Irán bemutatta izraeli célpontjait

Úgy tűnik, hogy Ramallah és Hebron is szerepel Irán célpontjainak sorában, ha Izrael csapást mérne az Iszlám Köztársaságra.