„Csak egy rossz mozdulat”: Irán bemutatta izraeli célpontjait

Egy „rakétariadó” térkép, amely az Irán által támadandó célpontok listáját mutatja, beleértve a libanoni területen és a palesztin városokon lévő gombostűket is — írja a The Jerusalem Post.

Egy iráni újság szerdán egy Izraelt rakétatámadásokkal fenyegető térképet tett közzé, amelyen tucatnyi potenciális célponton elhelyezett, rakétajelzéseket jelképező gombostűk voltak, bár a gombostűk egy része libanoni területen és ciszjordániai palesztin városokra került.

A Tehran Times című teheráni újság címlapján megjelent térkép egy „Csak egyetlen rossz lépés!” címet viselő cikk része volt.

„Az Iránnal szembeni izraeli katonai fenyegetések fokozódása azt látszik sugallni, hogy a cionista rezsim elfelejtette, hogy Irán több mint képes bárhonnan csapást mérni rájuk”

– írta a lap, hozzátéve, hogy

„nem kell emlékeztetni Izrael illegitim rezsimjét Irán védelmi képességeire”.

A cikk végén Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezető 2013-as fenyegetését idézte, amely arra figyelmeztetett, hogy Irán „elpusztítja Tel-Avivot és Haifát”, ha Izrael „hibát követ el” és katonai csapást hajt végre.

A fenyegetés akkor hangzott el, amikor Izrael és az Egyesült Államok előrehaladott előkészületeket tesz a katonai opcióra, amennyiben a JCPOA nukleáris megállapodáshoz való visszatérésről szóló bécsi tárgyalások kudarcot vallanak. A hírek szerint jövőre egy Irán elleni csapást imitáló nagyszabású IDF-gyakorlatot terveznek.

Annak ellenére, hogy a fenyegetés Izrael felé irányult, a térképen a rakétariasztást jelképező piros gombostűket a libanoni határt jelképező vonal fölé helyezték, valamint a Dzsenin és Nablusz területére.

Úgy tűnik, hogy Ramallah és Hebron is szerepel Irán célpontjainak sorában, ha Izrael csapást mérne az Iszlám Köztársaságra.

Az Iszlám Köztársaság rakétákat fog kilőni a Negev-sivatag egy sor üres területére is, ha úgy dönt, hogy csapást mér Izraelre. Nem világos, hogy miért tennék ezt.

A térkép azonban elkerüli a Gázai övezetet, és a tengerparti enklávé határai mentén piros gombostűket helyez el.

Ha Irán palesztin városokra lőne, nem ez lenne az első alkalom, hogy az úgynevezett „Ellenállás tengelye” (ezt a nevet Irán és megbízottjai használják szövetségükre) ciszjordániai palesztin városokat támadna.

Májusban, a Falak Őre hadművelet során a Hamász által Gázából kilőtt rakéta a ciszjordániai Azzun palesztin város közelében landolt. A Hamász akkor azt állította, hogy a rakéta az Azzuntól mintegy 30 kilométerre délre fekvő izraeli Modi’in városa ellen irányult.

A 2014-es Protective Edge hadművelet során több rakétát lőttek ki Ciszjordánia felé, egy rakéta Hebron, egy másik pedig Betlehem közelében landolt.

Ganz: Irán közel jár az atomfegyverhez, az IDF felkészül a támadásra

Mind az Egyesült Államok, mind az európai országok tisztában vannak azzal, hogy mi történik, és kezdik elveszíteni a türelmüket.