Ganz: Irán közel jár az atomfegyverhez, az IDF felkészül a támadásra

Beni Ganz védelmi miniszter az Izraeli-Amerikai Tanács (IAC) floridai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy utasította az IDF-et, hogy kezdje meg az Irán elleni fellépés operatív előkészületeit.

„Mind az Egyesült Államok, mind az európai országok tisztában vannak azzal, hogy mi történik, és kezdik elveszíteni a türelmüket. A legutóbbi bécsi tárgyalási fordulóban nem történt előrelépés, és megértették, hogy az irániak csak játszanak”

– hangsúlyozta Ganz.

„Elmondtam nekik, hogy Iránnak most gyenge lapjai vannak, és van lehetőség arra, hogy arra kényszerítsük, hogy bedobja őket. Katonai, gazdasági és politikai nyomást tudunk gyakorolni, annak érdekében, hogy Irán felhagyjon a nukleáris programjával kapcsolatos fantáziálásokkal”.

„Kétségtelen, hogy Irán problémát jelent a világ számára, és Izrael készen áll a cselekvésre”

– tette hozzá.

„Figyelmes kormányt találtam Washingtonban, és elmondtam nekik, hogy Irán elsősorban globális és regionális probléma, és csak azután jelent kihívást Izrael számára. A világ vezetőitől hallom, hogy Irán mennyire károsítja a biztonságukat. Washingtoni találkozóim során megmutattam nekik, hogyan látja Izrael a ‘B-tervet’. Megállapodtunk egy mélyen gyökerező együttműködésben, és elmondhatom, hogy mélyen bízom abban, hogy ez a közös érdekeinknek köszönhetően még mélyebbé válik”

– jegyezte meg.

Az izraeli légierő több tucat vadászgéppel szimulál egy Irán elleni támadást

A 11-es csatorna beszámolója szerint a gyakorlatra jövő tavasszal kerül sor a Földközi-tenger felett. Külön költségvetést különítettek el erre a gyakorlatra.

A Palesztin Hatósággal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban Ganz megjegyezte:

„Minél erősebb lesz a PA, annál gyengébb lesz a Hamász. A jelenlegi kormánnyal nem fogunk politikai rendezést elérni, de a gazdasági szektor javítására irányuló gyakorlati lépések megtétele mindenképpen szükséges és lehetséges.”

Utalt a Júdea és Szamária területén történő építkezésekkel kapcsolatos amerikai politikára is, megjegyezve: „Az Egyesült Államok leginkább a kétállami megoldás lehetőségének megőrzésében érdekelt. Izrael olyan politikai megoldást akar, amely biztosítja a biztonsági szektorban való fölényét, azonban úgy véljük, hogy az építkezéseknek még van helye azokon a területeken, ahol erre szükség van”.

Egy magas rangú biztonsági tisztviselő szintén nyilatkozott az újságíróknak a konferencián: „Az irániak nem fognak sietni a nukleáris küszöb átlépésével, mert tisztában vannak azzal, hogy mi fog történni, ha ezt megteszik. A dúsítás a fő irányvonaluk, de vannak más dolgok is, amelyek megtörténhetnek közben. Követjük a kérdést, és nem engedhetjük, hogy Irán így folytassa”.

Izrael kész a földdel egyenlővé tenni Irán atomprogramját

Iránnak többféle rakétája van, amellyel elérheti Izrael területét, köztük a Khorramshahr 2, amelynek hatótávolsága eléri a 2000 kilométert.