Moszkva azt követeli Irántól, hogy vonuljon ki egyes szíriai területekről

Az Al-Awsat szaúdi tulajdonban lévő, Londonban megjelenő napilap szíriai tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy orosz tisztek a közép-szíriai Hama katonai repülőtéren tartott szerdai találkozón felszólították iráni kollégáikat, hogy hagyják el az ország több helyszínét – írja a The Times of Israel.

A jelentés szerint a három orosz tiszt követelte, hogy ürítsék ki a nyugati Hama tartományban lévő iráni katonai főhadiszállást, amely a szíriai hadsereg 49-es ezredének bázisa mellett található.

A bázis fontos katonai helyszínnek számít Szíria számára, mivel az S-200-as légvédelmi rendszer rakétáinak, valamint más orosz gyártmányú katonai felszereléseknek a tárolására szolgál – áll a jelentésben.

Egy másik helyszín, amelynek kiürítését az orosz tisztek követelték az irániaktól, a Tartúsztól délre fekvő al-Hamidíja tengerparti város közelében volt – áll a jelentésben. Júliusban Szíria azzal vádolta Izraelt, hogy egy ritka reggeli légicsapás során célba vett egy telephelyet a városban.

A jelentés szerint a felszólítások azért történtek, mert Oroszország arra törekszik, hogy Szíriában fenntartsa a stabilitást, és megfossza Izraelt a bombázható célpontoktól az Oroszország által fontosnak tartott területek közelében.

Hoppá: Szíria arra kérte Iránt, hogy ne támadja Izraelt a területéről

A damaszkuszi rezsim nem szeretne megkockáztatni egy totális háborút az amúgy is destabilizált ország területén.

A múlt hónapban egy Izraelnek tulajdonított légicsapás több iráni objektumot is érintett Oroszország fő szíriai haditengerészeti támaszpontja, Tartusz kikötőváros közelében.

Az izraeli hadsereg általában nem kommentálja a konkrét szíriai csapásokat, de elismerte, hogy az elmúlt években több száz ilyen bevetést hajtott végre az Irán által támogatott csoportok ellen, amelyek megpróbálták megvetni a lábukat az országban. Elmondása szerint olyan fegyverszállítmányokat támadnak, amelyekről úgy vélik, hogy e csoportok, köztük elsősorban a libanoni Hezbollah számára irányulnak.

A múlt héten egy nagyobb légicsapás célpontja egy szíriai fegyverraktár volt Hama Maszjáf körzetében. A CERS néven ismert Tudományos Tanulmányok és Kutatási Központ a jelentések szerint egy iráni rakétagyártó üzemnek is otthont ad(ott).

Úgy tűnik, Oroszország hazaküldi egyes Sz-300-asait Szíriából

Májusban az orosz erők egy ilyen üteggel nyitottak tüzet az izraeli repülőgépekre.