Hoppá: Szíria arra kérte Iránt, hogy ne támadja Izraelt a területéről

A kérés egy virtuális találkozó során hangzott el – írja a The Jerusalem Post.

Szíriai tisztségviselők arra kérték Iránt és proxyjait, hogy ne hajtsanak végre Izrael elleni támadásokat a szíriai területéről, ami arra késztette az Irán vezette tengelyt, hogy az izraeli csapásokra válaszul inkább amerikai támaszpontokat támadjon – jelentette pénteken a The New York Times egy damaszkuszi forrásra hivatkozva.

A kérés egy virtuális találkozó során hangzott el az Irán és az Irán által támogatott szíriai, iraki, jemeni erők, a libanoni Hezbollah, és az Iszlám Forradalmi Gárda közötti találkozón. A találkozóról Gheisz Ghoreishi, az iráni kormányhoz közel álló elemző számolt be, és egy damaszkuszi személy is megerősítette a Timesnak.

A damaszkuszi forrás szerint a szíriaiak nem szeretnék, ha területükről indítanának támadást Izrael ellen, mivel az egy totális háborút kockáztatna az amúgy is destabilizált országban.

A kérés miatt az Irán vezette „ellenállás tengelye” szíriai amerikai támaszpontokat vett célba abban a reményben, hogy ez arra készteti Amerikát, hogy nyomást gyakoroljon Izraelre, hogy állítsa le a csapásokat.

Magas rangú amerikai tisztviselők a Timesnak elmondták, hogy az amerikai csapatoknak otthont adó szíriai al-Tanf bázis ellen augusztus 15-én végrehajtott dróntámadás kifinomultabb volt, mint a korábbi támadások, és lehet, hogy iráni válaszlépés volt egy korábbi izraeli légicsapásra.

A dróncsapást megelőző napon legalább három szíriai katona halt meg állítólagos izraeli légicsapásokban, amelyek a szíriai partvidéken fekvő Tartusz közelében és Damaszkusz közelében lévő helyszíneket célozták.

Egyetlen légicsapással semmisített meg 1000 iráni rakétát az izraeli légierő

Szíriai jelentések szerint a légicsapások után még órákig folytatódtak a raktárban a másodlagos robbanások.