Irán-barát milíciák bombázták az amerikaikat, az USA nem hagyta szó nélkül

Az Egyesült Államok vezette, Irakban és Szíriában tevékenykedő nemzetközi koalíció légicsapásainak második fordulója szerda este Iránhoz kötődő helyszíneket vett célba a kelet-szíriai Deir al-Zór térségében – jelentették helyi források a The Jerusalem Post szerint.

A légicsapások az Irán által támogatott milíciákat támadták Al-Majadin városában és a Saker-szigeten, de a szíriai és a külföldi sajtószolgálatok beszámolói szerint több rakétát lőttek ki a Green Village és a Conoco gázmezőkre is, amelyeken amerikai erők is állomásoznak.

Az újbóli összecsapások azután következtek be, hogy az amerikai hadsereg közölte, hogy kedden légicsapásokat hajtott végre Deir al-Zór térségében az iráni Iszlám Forradalmi Gárdához kötődő csoportok által használt létesítmények ellen.

A csapások időzítése azért is érdekes, mert az Egyesült Államok éppen válaszolni kíván az Európai Unió által javasolt megállapodás-tervezetre, amely visszaállítaná az Iránnal kötött 2015-ös nukleáris alkut.

A hadsereg központi parancsnoksága közleményben közölte, hogy az ilyen csapások célja az amerikai erők védelme az Irán által támogatott csoportok támadásaitól.

Egy ilyen augusztus 15-i incidenst idézett, amely a Reuters jelentése szerint dróntámadás volt egy olyan tábor ellen, amelyet a koalíció és az Egyesült Államok által támogatott szíriai ellenzéki harcosok irányítottak, és amelynek nem voltak áldozatai.

„Az elnök adta az utasítást ezekre a csapásokra” – mondta Joe Buccino alezredes, a hadsereg szóvivője.

A központi parancsnokság a csapásokat „arányos, megfontolt akciónak nevezte, amelynek célja az eszkaláció kockázatának korlátozása és az áldozatok minimalizálása”.

A keddi amerikai csapásról szóló közlemény nem tett említést arról, hogy voltak-e áldozatok, és azt sem közölte, hogy ember vezette vagy pilóta nélküli repülőgépek hajtották-e végre.

Nem ez az első alkalom, hogy amerikai harci gépek csapást mértek Irakban és Szíriában az Irán által támogatott erőkre. Amerika tavaly júniusban két szíriai és egy iraki helyszínen mért csapást hadműveleti és fegyverraktárakra.

Az amerikai erők először az Obama-kormányzat Iszlám Állam elleni kampánya során vonultak be Szíriába, a Szíriai Demokratikus Erők nevű, kurd vezetésű csoporttal együttműködve. Szíriában mintegy 900 amerikai katona tartózkodik, többségük keleten.

Az Irán által támogatott milíciák azonban megvetették a lábukat Szíriában, miközben a szíriai polgárháború idején Bassár Aszad elnök támogatására harcoltak.

Az Irán által támogatott milíciák erősen koncentrálódnak az Eufrátesztől nyugatra, Deir al-Zór tartományban, ahol az al-Bukamal határátkelőn keresztül Irakból kapnak utánpótlást.

Irán tagadja, hogy bármilyen kapcsolata lenne az Egyesült Államok által Szíriában célba vett helyszínekkel – közölte szerdán Nasszer Kanáni iráni külügyminisztériumi szóvivő a minisztérium telegram-csatornáján.

„A szíriai infrastruktúra és emberek elleni amerikai támadás Szíria szuverenitásának és területi integritásának megsértése. A célba vett helyszíneknek nem volt kapcsolatuk az Iszlám Köztársasággal” – mondta Kanaani.

Atomalku és izraeli felháborodás: ,,Az USA szinte mindenben engedett”

Áttörést jelentettek az iráni atomalkuval kapcsolatban. Baj lehet.