Atomalku és izraeli felháborodás: ,,Az USA szinte mindenben engedett”

Izrael hosszú hónapok óta a pálya széléről figyel, és próbálja a színfalak mögött mozgatni a szálakat, várva, mi sül ki a bécsi nukleáris megállapodásról szóló tárgyalásokból. Kedden jelentett be először egy amerikai magas rangú tisztviselő igazi áttörést az ügyben. A helyzet lényegében nem sok jóval kecsegtet, és Izrael tisztviselői kedd este kemény szavakkal éltek az Egyesült Államokkal szemben — írja az ujkelet.live.

Az elmúlt két napban az amerikaiak tájékozódtak, és minden erejükkel igyekeztek úgy piacra dobni a születőben lévő megállapodást, mintha az Irán elvi engedményeit tartalmazná, de az igazság az, hogy akik engedtek, azok elsősorban az amerikaiak, jelentette a 13-as csatorna.

Az irániaknak tulajdonképpen álmaik üzletét kínálják, mert bár az amerikaiak nem törlik a Forradalmi Gárdát a terrorista szervezetek listájáról, de az európai kompromisszumos javaslatban van egy megkerülő mechanizmus erre, így nem lesznek szankciók a szervezettel kereskedő cégekkel szemben.

Ráadásul Irán pénzügyi garanciákat kap, ha az USA egyoldalúan kilép a megállapodásból –

ebben az esetben a megállapodás többi tagjának kell kompenzálnia Iránt az amerikaiak kilépéséért.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (NAÜ), egy nyilván objektívnek vélt testülettel folytatott vizsgálat alatt álló ügyek témájában – úgy tűnik van valami összekacsintás, és ezeket az ügyeket a megállapodás aláírása után idővel lezárják, állítja a 13-as csatorna.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató riportja szerint Izrael megpróbálja megakadályozni, hogy a NAÜ lezárja az Irán elleni nyomozási aktákat, amelyeket az irániak ,,a nukleáris megállapodás végleges végrehajtásának kötelező feltételének” nyilvánítottak.

Rafael Grossi, a NAÜ vezetőjének szavaiból, aki kijelentette, nem zárják be az aktákat, amíg az irániaknak nem adnak magyarázatot, arra a következtetésre jutottak, hogy van esély az ügyek lezárásának megelőzésére.

Izraelben korábban is nyomást gyakoroltak a NAÜ tisztségviselőire, hogy Irán elleni javaslatokat fogadjanak el, és várhatóan most is így járnak el.

Izraelben mindent megtesznek, hogy megpróbálják meggyőzni az amerikaiakat, hogy ne menjenek ilyen messzire a megállapodásban, Benny Ganz védelmi miniszter csütörtökön Washingtonba látogat, és találkozik Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, de úgy tűnik, az ügy lezárult.

,,Az amerikaiak alkut akarnak, az irániak alkut akarnak, és ahogy az irániakat ismerjük – mielőtt kilepnének az ajtón, sikerül még egy kis engedményt kicsikarniuk az amerikaiaktól”

– állítja a 13-as csatorna.

Jáir Lapid miniszterelnök több vezetővel is tárgyalt az elmúlt napokban, és az izraeli álláspont szerint ez a megállapodás még magának Joe Biden amerikai elnök vállalásainak sem tesz eleget. Lapid és Biden, valamint Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszélgetésére hamarosan sor kerül.

Mindeközben Ejál Hulata nemzetbiztonsági tanácsadó kedden Washingtonban tárgyalt az amerikai engedmények enyhítése érdekében, mert úgy tűnik, ez a megállapodás kész tény. Izrael nem szégyelli világossá tenni az amerikaiaknak, hogy nincs megelégedve azzal, ami történik – és az elmúlt napokban is voltak nehéz tárgyalások izraeli és amerikai tisztviselők között.

A Walla hírportál riportere szerint Sullivan a Fehér Házban tartott keddi találkozójukon azt mondta Hulatának, hogy Biden elnök elkötelezett amellett, hogy Irán soha ne szerezzen nukleáris fegyvert.

Sullivan kifejezte továbbá Biden

„rendíthetetlen elkötelezettségét az iránt, hogy megőrizze és megerősítse Izrael képességét, hogy elrettentse ellenségeit, és megvédje magát minden fenyegetéstől vagy fenyegetések kombinációjától, beleértve az Iránt és az Irán által támogatott meghatalmazottakat is”.

Az izraeli előrejelzések nagyon pesszimisták az elmúlt napokban, de megjegyzendő, hogy ezek olyan előrejelzések, amelyek nem mindig bizonyultak pontosnak, állítja a 13-as csatorna.

Az elmúlt évben többször is az aláírás küszöbén álltunk, a Bennett-kormány idején, de ez nem történt meg. Egy magas rangú diplomáciai tisztviselő a 13-as csatornának este a következőt nyilatkozta: ,,A helyzet nem jó. A gyenge pont itt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vizsgálati aktái, és ezen a ponton Izrael megpróbál sziklaszilárdan kitartani.”

Ami az irániakat illeti – mosolyognak, mert ez a megállapodás lényegében egy csapásra elképesztően sok pénzt ad nekik. Felkészültek arra forgatókönyvre is, ha egy olyan elnök, mint Donald Trump kerül hatalomra – így abban az esetben, ha az USA kilép a megállapodásból, még több pénzt kapnak, amire a Forradalmi Gárdának és az ajatollahoknak szükségük van ahhoz, hogy terrort terjesszenek a térségükben, és folytassák az atomprogramot.

Az arab országok azt mondják Biden elnöknek, hogy ne tegye meg ezt a lépést, és figyelmeztetik, hogy katasztrófa előtt állunk. A teheráni “vállalkozók”, köztük a Hezbollah és Szíria csendben kivárják a pillanatot, amikor a megállapodás megérkezik a pénzzel, és vannak olyan iráni nyilatkozatok, hogy atomfegyver nélkül is képesek lesznek megsemmisíteni Izraelt.

Jókora földgázmezőt találtak az Európai Unióban

A ciprusi energiaügyi miniszter szerint a gázmező mintegy 70 milliárd köbméter, jó minőségű földgázt tartalmazhat.