Úgy tűnik, Oroszország hazaküldi egyes Sz-300-asait Szíriából

Egy izraeli hírszerző cég szerint egy orosz légvédelmi rendszer felkerült egy fekete-tengeri kikötőbe tartó orosz hajóra.

Oroszország hazaszállította Szíriában lévő egyik fejlett Sz-300-as légvédelmi rendszerét Szíriából az ukrajnai invázió közepette – közölte egy izraeli műholdas hírszerző cég pénteken.

Az ImageSat International (ISI) olyan képeket tett közzé, amelyeken látható, hogy az északnyugat-szíriai Maszjáf város közelében állomásozó Sz-300-as rendszert az elmúlt hetekben szétszedték.

A rendszer több éve állt a térségben.

A rendszer radarját a nyugat-szíriai Khmeimim orosz légibázisra vitték, az Sz-300-as üteget pedig Tartusz kikötőjébe, ahol egy orosz hajóra rakodták, amely a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjébe tartott – írja az ISI.

A cég szerint a hajó várhatóan pénteken dokkol az orosz kikötővárosban.

Az ISI úgy értékelte, hogy a légvédelmi rendszert azért szállították vissza Oroszországba, hogy megerősítsék az ország légvédelmét.

Májusban az orosz erők egy ilyen üteggel nyitottak tüzet az izraeli repülőgépekre, amikor az izraeli légierő támadást intézett a Maszjáf térségében lévő célpontok ellen.

Az incidensről először a Channel 13 hírcsatorna számolt be egy héttel a május 13-i csapás után, majd Gantz védelmi miniszter júliusban megerősítette.

„Ez egy egyszeri incidens volt”

– mondta Ganz.

Az incidens volt az Sz-300-asok első bevetése az IAF ellen Szíria felett.

Izrael és szövetségesei évek óta lobbiztak Oroszországnál, hogy ne adja át Szíriának és más regionális szereplőknek az S-300-as rendszert, arra hivatkozva, hogy az korlátozná Izrael képességét az országot érő fenyegetések semlegesítésére, beleértve a libanoni terrorszervezet, a Hezbollah jelentette fenyegetést is.

Azon túl, hogy Moszkva biztosítja Szíriának a légvédelmet, saját szíriai eszközeinek védelmére fenntartja a legmodernebb SZ-400-as légvédelmi rendszereket, de soha nem fordította azokat izraeli repülőgépek ellen.

Először lőttek orosz rakétákat izraeli repülőgépekre Szíria felett

Az izraeli vadászgépek az állítólagos csapás után elhagyták a területet, és bár nem voltak veszélyben, a lépés jelentős változást jelenthet Moszkva és Jeruzsálem kapcsolatában.