Először lőttek orosz rakétákat izraeli repülőgépekre Szíria felett

Az orosz erők fejlett S-300-as légvédelmi rakétákkal nyitottak tüzet izraeli repülőgépekre, amikor azok állítólag iráni célpontokat támadtak a múlt héten Északnyugat-Szíriában – jelentette hétfőn az izraeli média, a Times of Israel beszámolója szerint. A támadás jelentős változást jelezhet Oroszország Izraelhez való viszonyában.

A forrás nélküli jelentés szerint az incidens pénteken történt, amikor az izraeli légierő több célpontot bombázott az északnyugat-szíriai Maszjáf város közelében.

Péntek este legalább öt ember meghalt és hét megsebesült az állítólagos légicsapásban – közölte a szíriai állami hírügynökség. Az ország más médiumai szerint hatan haltak meg, mindannyian egy Pantsir légvédelmi rendszer személyzetének tagjai, akik megpróbálták kiiktatni az izraeli repülőgépek rakétáit.

A jelentés szerint a szíriai hadsereg több tucat légvédelmi rakétát lőtt ki, amelyek nagyrészt hatástalanok voltak az elmúlt években Szíriára mért több száz izraeli csapás megállításában.

Izraelnek is fel kell készülnie az orosz típusú szankciókra

A The Jerusalem Post főszerkesztője szerint ez lesz az egyik legnagyobb kihívás Izrael számára az elkövetkező években.

Ezúttal azonban az S-300-as ütegek is tüzet nyitottak, amikor a repülőgépek elhagyták a területet, melyek végül nem jelentettek valódi fenyegetést az izraeli vadászgépeke – áll a jelentésben, megjegyezve, hogy

a szíriai S-300-as ütegeket az orosz hadsereg üzemelteti, és nem lőhetnek az ő jóváhagyásuk nélkül.

Ha az információ megerősítést nyer, akkor ez lenne az első ilyen incidens, és aggasztó fejlemény lenne Izrael számára, amely a szíriai polgárháború során több száz légicsapást hajtott végre, célba véve a libanoni, Irán által támogatott Hezbollah terrorcsoportnak szánt fegyverszállítmányokat.

Izrael ritkán ismeri el vagy tárgyalja az ilyen műveleteket, és az izraeli légierő sem erősítette meg a rajtaütést vagy az S-300-asok indítását.

A Maszjáf területet feltételezhetően iráni erők és Irán-barát milíciák bázisaként használják, és az elmúlt években többször is célpontja volt az Izraelnek tulajdonított támadásoknak. A csapás után készült műholdfelvételek azt mutatják, hogy egy földalatti létesítményt teljesen megsemmisítettek.

A jelentés az ukrajnai invázió miatt megromlott kapcsolatok közepette érkezett Izrael és Oroszország között. Izrael politikájában igyekszik kiegyensúlyozott maradni Moszkva és Kijev között, de az utóbbi időben egyre kritikusabbá vált Oroszországgal szemben, miután bizonyítékok kerültek elő orosz atrocitásokról és az orosz vezetők egyre növekvő antiszemita retorikájáról.

Azon túl, hogy Moszkva biztosítja Szíriának a légvédelmet, saját szíriai eszközeinek védelmére korszerű S-400-as légvédelmi rendszereket is fenntart, de ezeket soha nem fordította izraeli repülőgépek ellen.

Benny Ganz védelmi miniszter hétfőn anélkül, hogy konkrétan megemlítette volna az incidenst, kijelentette, hogy Izrael nem hagyja magát elrettenteni, és kijelentette, hogy megakadályozza, hogy Irán „fejlett hadászati képességeket” adjon át más szíriai entitásoknak.

Moszkva beleegyezésével juthatott orosz gyártmányú fegyverekhez a Hezbollah

Számos rakétaelhárító rendszerhez, valamint szuperszonikus, hajók elleni cirkálórakétához is hozzájutott így a síita terrorszervezet.

„Izrael Állam továbbra is fellép minden ellenséggel szemben és megakadályozza a fejlett fegyverek Iránból történő átadását, amely veszélyezteti Izrael polgárait és árt az egész régió stabilitásának” – mondta Ganz a hadsereg északi parancsnokságán tett látogatása során.

Izrael régóta azzal vádolja Iránt, hogy Szírián keresztül fejlett lőszereket szállít a libanoni Hezbollah terrorcsoportnak is.

Az elmúlt években Izrael és Oroszország úgynevezett „konfliktusmentesítő forródrótot” hozott létre, hogy a felek véletlenül se csapjanak össze Szíria miatt. Naftali Bennett miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tavalyi szocsi találkozójukon megállapodtak abban, hogy a két nemzet folytatja ilyen irányú együttműködését.

Bennett akkor azt mondta, hogy Izrael és Oroszország kapcsolata „stratégiai” jellegű, és hangsúlyozta az orosz hadsereggel folytatott „bensőséges diskurzus” fontosságát. Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök többször is találkozott Putyinnal, hogy megvitassák a kérdést, és azt állította, hogy személyes kapcsolatuk volt a fő tényező a mechanizmus fenntartásában.

A 13-as csatorna jelentése szerint nem volt azonnal világos, hogy az S-300-as rakéták kilövése egyszeri esemény volt-e, vagy ez egy orosz jelzés Izraelnek, hogy változtatnak a politikájukon.

Oroszország 2018-ban ingyenesen biztosította a fejlett Sz-300-as légvédelmi rendszert a szíriai hadseregnek, három zászlóaljat adva át egyenként nyolc rakétaindítóval az Asszad-rezsimnek Izrael és az Egyesült Államok heves tiltakozása ellenére.

Az S-300-as rendszer oroszországi szállítása Szíriának azt követően történt, hogy a szíriai erők lelőttek egy orosz kémrepülőgépet, amely egy szíriai légtér feletti izraeli csapásra válaszolt. Oroszország Izraelt tette felelőssé az incidensért, amelyben az orosz személyzet 15 tagja vesztette életét.

Izrael és szövetségesei évek óta lobbiznak Oroszországnál, hogy ne adja át Szíriának és más regionális szereplőknek az S-300-as rendszert, azzal érvelve, hogy az korlátozná Izrael képességét a fenyegetések semlegesítésére, beleértve a Hezbollahot is.

Negyven zsidó harcolhat még Mariupolban

Zelenszkij vezető tanácsadója szerint az ostromlott Azovsztal komplexumot elkeseredetten védő Azov-alakulatnak nincs köze a szélsőségességhez.