Negyven zsidó harcolhat még Mariupolban

Zelenszkij ukrán elnök vezető tanácsadója szerint az ostromlott Azovsztal komplexumot elkeseredetten védő Azov-alakulatnak nincs köze a szélsőségességhez..

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója szerint több tucat zsidó katona harcol az ostromlott Mariupolban lévő Azovsztal acélgyárban.

„Jelenleg mintegy 40 zsidó hős védi az Azovsztal-t”

– mondta pénteken David Arakhamia, az ukrán tárgyalódelegációért felelős tanácsadó a The Times of Israel című izraeli lapnak.

Arakhamia egyben Zelenszkij kormányzó Nép Szolgája pártjának vezetője is a parlamentben.

Az egyik ukrán egység, amely még mindig kitart az acélműben, az Azov ezred, egy olyan alakulat, amelyet 2014-es megalakulása óta neonáci ideológiával való társulással vádolnak. Ezek az állítások központi szerepet játszottak Vlagyimir Putyin orosz elnök indoklásában az ukrajnai invázióra, miután a háború kezdetén azt mondta, hogy Oroszország célja az ország „demilitarizálása és nácimentessé tétele”.

Moszkva szerint „izraeli zsoldosok” harcolnak a neonáci Azov-alakulat oldalán

Zelenszkij egyik vezető tanácsadója szerint Lavrov megjegyzései a holokauszttagadással határosak, és azt bizonyítják, hogy Moszkva mindenütt fenyegetést jelent a zsidókra.

Az egységet 2014 szeptemberében beolvasztották a Nemzeti Gárdába, és ukrán tisztviselők kitartanak amellett, hogy az ezredet alaposan professzionalizálták és átpolitizálták.

Arakhamia határozottan cáfolta az orosz vádakat az Azov-ezred neonácizmusáról.

„Ezek a [neonáci] vádak eleve abszurdak. Sokan ismerik ezeket a katonákat, és sértőnek találják ezeket a vádakat”

– jelentette ki.

A hatalmas Azovsztal acélkomplexum az ukrán ellenállás utolsó bástyája Mariupolban. Az alagút- és bunkerhálózatával rendelkező üzem több száz ukrán katonának és civilnek nyújtott menedéket a hetek óta tartó ostrom során. Több civilt evakuáltak a közelmúltban, de ukrán tisztviselők szerint néhányan még mindig ott rekedtek.

Az egyik zsidó katona, akire Zelenszkij tanácsadó hivatkozott, a múlt héten közzétett egy videót, amelyben Izraelt az ostromlott Azovsztal helyőrség megmentésére szólította fel.

Egy, Ilgam Gasanov kijevi vállalkozó és aktivista  által közzétett üzenetben Vitalij Barabas ukránul azt mondta:

„Nehéz nekem beszélnem, ezért a beszédemet helyettem a testvérem fogja elmondani, minden ukrán zsidó nevében, akik itt vannak velem együtt”.

Barabas, más néven Benya egy ukrán zászlót tartott a kamera felé, miközben barátja felolvasta a nyilatkozatát, Barabas kezén jól látható volt a Dávid-csillag tetoválás.

Izraeltől kérnek segítséget az Azov-alakulatban harcoló zsidók – videó

Mariupol egyik védője az Azovstalban tartózkodó ukrán zsidók nevében videoüzenetben kéri az izraeli kormánytól, hogy segítse elő az evakuálásukat.

„Naftali Bennett miniszterelnökhöz, a Knesszethez, Izrael közvéleményéhez” és prominens ukrán zsidókhoz fordulva Barabas nyilatkozatában bejelentette, hogy

„az Azovsztalból maradt romok között olyan zsidók vannak, mint én, mint ti”.

A hónap elején a Kremllel folytatott telefonbeszélgetés során

Bennett azt kérte Putyintól, hogy „vizsgálja meg a humanitárius lehetőségeket” Mariupol evakuálására.

Az Azov ezred múlt szerdán a Telegram-csatornáján olyan fotókat tett közzé, amelyeken sebesült katonák láthatók nyomorúságos körülmények között, sokuknak hiányzik a végtagja.

„Ukrajna soha nem fordított hátat a zsidóknak, ezért úgy gondoljuk, hogy Izrael sem fordíthat hátat az ukrán népnek, hanem egymás mellett áll az orosz megszállókkal szemben, akik újabb tragédiát hoztak”

– olvasható Barabas nyilatkozatában.

„Most, hogy itt vagyunk, szükségünk van Izrael segítségére, hogy kivonják a teljes katonai helyőrséget Mariupolból, és mentőakcióra szólítanak fel”.

Gasanov a The Times of Israel című lapnak elmondta, hogy bár személyesen még soha nem találkozott Barabással, de mindent megtesz, hogy segítsen az ostromlott azovsztali helyőrségnek, miután barátai feleségei felkeresték.

„Sok zsidót ismerek, akik jelenleg háborúban vannak, és nem csak Mariupolban”

– mondta.

Méltatlankodnak az ukránok az Azov-alakulat lefasisztázása miatt

Az Azov-alakulatot egy meggyőződéses fehér fajgyűlölő alapította, aki szerint Ukrajna nemzeti célja, hogy megszabadítsa az országot a zsidóktól és más alacsonyabb rendű fajoktól.