Moszkva szerint „izraeli zsoldosok” harcolnak a neonáci Azov-alakulat oldalán

Az orosz külügyminisztérium azt állítja, hogy az izraeliek „gyakorlatilag vállvetve” harcolnak az Azov-ezreddel, és Jeruzsálem „neonácikat” támogat Kijevben.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán azt állította, hogy izraeli zsoldosok harcolnak a neonáci Azov ezred oldalán Ukrajnában, tovább szítva a feszültséget Izraellel, miután Oroszország azt sugallta, hogy Adolf Hitlernek „zsidó vére” van.

„Az izraeli zsoldosok gyakorlatilag vállvetve harcolnak az Azov harcosokkal Ukrajnában”

– mondta Marija Zakharova a Kreml-barát Sputnik rádiónak adott interjújában.

Az Azov 2014-ben vált ismertté, amikor szélsőjobboldali aktivistái fegyvert ragadtak az oroszbarát szeparatisták elleni harcban Ukrajna keleti Donbász régiójában, de azóta az ukrán hadsereg parancsnoksága alá kerültek.

Méltatlankodnak az ukránok az Azov-alakulat lefasisztázása miatt

Az Azov-alakulatot egy meggyőződéses fehér fajgyűlölő alapította, aki szerint Ukrajna nemzeti célja, hogy megszabadítsa az országot a zsidóktól és más alacsonyabb rendű fajoktól.

Az ukrán hadsereg oldalán harcolnak az orosz csapatok ellen, amelyek február 24-én katonai hadjáratot indítottak a nyugatbarát országban.

Tagjai az ukrán ellenállás részei Mariupol kikötővárosban, az Azovstal acélgyárban rejtőzködnek, amely ellen az orosz erők kedden nagyszabású támadást indítottak.

Úgy tűnik, hogy Zakharova azokra az ukrán születésű izraeliekre utalhat, akik azért utaztak Ukrajnába, hogy az orosz inváziót követően önkéntes egységekhez csatlakozzanak, bár nem érkeztek jelentések arról, hogy az Azov mellett harcolnának.

Vélhetően több száz izraeli önkéntes van Ukrajnában, de pontos számadatok nincsenek.

Videót tettek közzé az Ukrajnában harcoló izraeliek

„Mindazokért vagyunk itt, akiknek az élete veszélyben van. Értetek harcolunk, jó munkát végzünk”.

Azzal, hogy Moszkva azt sugallja, hogy izraeliek harcolnak az Oroszország által „fasisztáknak” és „náciknak” tekintett Azov mellett, súlyosbítja a feszültséget, amely azután kezdődött, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy Hitlernek „zsidó vére” volt.

Megjegyzései felháborodást váltottak ki Izraelben, amely „megbocsáthatatlannak és felháborítónak”, valamint „szörnyű történelmi tévedésnek” nevezte a kijelentést.

Az orosz külügyminisztérium kedden rákontrázott a vádakra, és azzal vádolta Izraelt, hogy támogatja „a kijevi neonáci rezsimet”. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó származású.

Oroszország azzal vádolja Izraelt, hogy az ukrán neonácikat támogatja

Moszkva rákontrázott a külügyminiszterének ellentmondásos állításaira, és most Izraelt ítéli el.

A The Times of Israel című izraeli lapnak kedden nyilatkozó Zelenszkij egyik vezető tanácsadója szerint Lavrov megjegyzései a holokauszttagadással határosak, és azt bizonyítják, hogy Moszkva mindenütt fenyegetést jelent a zsidókra. Azt is megjósolta, hogy Izrael közelebb fog lépni Ukrajnához, Lavrov megjegyzéseire és az orosz erők által állítólagosan elkövetett háborús bűnökre hivatkozva.

Izrael megpróbálta megtalálni az egyensúlyt az Ukrajna támogatása és az Oroszországgal való nyílt kapcsolatok megőrzése között, Kijev megdöbbenésére, bár egyre határozottabban lép fel Moszkva ellen, és beleegyezett, hogy a pusztán humanitárius segélyek helyett sisakokat és golyóálló mellényeket küldjön.

Izrael védelmi célú katonai segélyt küldhet Ukrajnába

Ha igazak a sajtóértesülések, akkor jelentős változás várható az eddig kiegyensúlyozott izraeli álláspontban, bár a források szerint csak szimbolikus méretű segélyről van szó.