Oroszország azzal vádolja Izraelt, hogy az ukrán neonácikat támogatja

Oroszország kedden visszavágott Izraelnek, megfejelve Szergej Lavrov külügyminiszter e hét elején tett megjegyzéseit, és azzal vádolta Izraelt, hogy támogatja a neonácikat Ukrajnában.

Az orosz külügyminisztérium kedd reggel kiadott közleményében ostorozta Jair Lapid izraeli külügyminisztert, miután Lapid elítélte Lavrov vasárnapi megjegyzéseit, amelyekben Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Adolf Hitlerhez hasonlította, és azt állította, hogy Hitlerben is „volt zsidó vér”.

A moszkvai vezetés Kijevet is az antiszemitizmus „ápolásával” vádolta.

„Az antiszemitizmust a mindennapi életben és a politikában nem állítják meg, sőt, éppen ellenkezőleg, táplálják” Ukrajnában – írja az orosz külügyminisztérium közleménye, melyet a Times of Israel idéz.

Az orosz külügyminisztérium „történelemellenesnek” nevezte Lapid Lavrov bírálatát, és azt mondta, hogy azok „nagymértékben megmagyarázzák, hogy a jelenlegi izraeli kormány miért támogatja a kijevi neonáci rezsimet”.

Nem sokkal a nyilatkozat kiadása után Nitzan Horowitz izraeli egészségügyi miniszter visszavágott Moszkvának, és azt tweetelte, hogy „Ukrajnában nincs neonáci rezsim. Zelenszkij nem neonáci, és zsidóságának semmi köze ehhez. Az orosz retorika, amely Ukrajna megszállását a náci Németország elleni szovjet harccal hozza összefüggésbe, Hitlerhez való hasonlításokkal, szörnyű hazugság. Szégyentelen propaganda, amely a holokauszt örökségét is meggyalázza. Ezért Izrael támogatja Ukrajna integritását és szuverenitását a kegyetlen orosz invázióval szemben”.

„Az a tény, hogy Zelenszkij zsidó, nem tagadja az ukrajnai náci elemeket. Úgy vélem, hogy Hitlerben is volt zsidó vér” – mondta Lavrov.

„Zelenszkij elősegíthetné a békét azzal, hogy abbahagyja a náci katonáinak adott illegális parancsokat”.

Hétfőn az izraeli külügyminisztérium beidézte Anatolij Viktorov orosz nagykövetet, hogy „tisztázza” Lavrov megjegyzéseit.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter hétfő reggel közleményben elmarasztalta Lavrovot, rasszistának és antiszemitának nevezve vasárnapi megjegyzéseit.

„Lavrov külügyminiszter megjegyzése megbocsáthatatlan és felháborító, valamint szörnyű történelmi hiba. A zsidók nem magukat gyilkolták meg a holokausztban. A zsidók elleni rasszizmus legalacsonyabb szintje az, ha magukat a zsidókat vádolják antiszemitizmussal”.

Izrael diaszpóraügyi minisztere, Dr. Nachman Shai szintén elmarasztalta Lavrovot a megjegyzései miatt, egy hétfői nyilatkozatában azt mondta: „Nem, Lavrov úr, Hitlerben nem volt ‘zsidó vér’, és ennek a visszataszító hazugságnak az ismételgetése a történelem legsúlyosabb antiszemita bűncselekményéért a zsidókat teszi felelőssé. Zsidókat hibáztatni a zsidók ellen elkövetett bűntettekért eredendően antiszemita. Azonnal vissza kell vonnia ezeket a megjegyzéseket.”

Kedden Lapid megismételte Lavrov elítélését, mondván: „Volt egy nagyon komoly beszélgetésünk az orosz nagykövettel, mert ez megbocsáthatatlan. Ez maga a zsidók hibáztatása a holokausztért. Az orosz kormánynak bocsánatot kell kérnie a zsidóktól és a többi áldozattól”.

Zelenszkij Lavrovnak: Moszkva elfelejtette a második világháború tanulságait

Az ukrán elnök is válaszolt az orosz külügyminiszternek, aki azután keltett felháborodást miután azt állította, hogy Adolf Hitlerben is volt zsidó vér.