Zelenszkij Lavrovnak: Moszkva elfelejtette a második világháború tanulságait

Mint arról lapunk is beszámolt, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy olasz hírcsatornának adott interjújában arra hivatkozva, hogy az ukrán elnök zsidó származású, azt mondta: „Véleményem szerint Hitler is zsidó származású volt, tehát ez nem jelent abszolút semmit. Egy ideje már halljuk a zsidó emberektől, hogy a legnagyobb antiszemiták zsidók voltak”.

Zelenszkij válaszul azt mondta, hogy Lavrov megjegyzései azt mutatják, hogy Moszkva „elfelejtette a második világháború összes leckéjét, vagy talán soha nem is tanulta meg”.

„Nincsenek szavak… Senki sem hallott Moszkvától tagadást vagy igazolást. Amit onnan hallunk, az mindössze a hallgatás…. ez azt jelenti, hogy az orosz vezetés elfelejtette a második világháború összes leckéjét, vagy soha meg sem tanulta azokat”

– mondta esti videóüzenetében.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter is bírálta Lavrovot, a Twitteren azt írta:

„Lavrov külügyminiszter nem tudott segíteni abban, hogy elrejtse az orosz elit mélyen gyökerező antiszemitizmusát. Gyalázatos megjegyzései sértőek Zelenszkij elnökre, Ukrajnára, Izraelre és a zsidó népre nézve”.

„Tágabb értelemben pedig azt bizonyítják, hogy a mai Oroszország tele van gyűlölettel más nemzetek iránt”

– tette hozzá.

Korábban hétfőn az izraeli külügyminisztérium bejelentette, hogy Lavrov megjegyzéseire válaszul „tisztázásra” beidézte Anatolij Viktorov orosz nagykövetet.

Naftali Bennett miniszterelnök is elítélte Lavrovot, „valótlannak” nevezve azt, hogy Oroszország ukrajnai invázióját a náci Németország elleni háborúhoz hasonlította.

Más izraeli vezetők élesebb elítélését követően Bennett nem nevezte Lavrov megjegyzéseit rasszistának vagy antiszemitának, hanem visszafogottabb választ adott.

„A legnagyobb szigorral tekintek az orosz külügyminiszter kijelentésére” – mondta Bennett hétfő délután.

„Szavai valótlanok, és a szándékai is helytelenek. Az ilyen hazugságok célja, hogy magukat a zsidókat vádolják a történelem legszörnyűbb bűntetteivel, amelyeket ellenük követtek el, és ezzel felmentse Izrael ellenségeit a felelősség alól”

– fogalmazott Bennett.

„Mint már mondtam, korunkban nincs olyan háború, amely a holokauszthoz hasonlítana vagy a holokauszthoz hasonlítható lenne. A zsidó nép holokausztjának politikai eszközként való felhasználását azonnal be kell szüntetni.”

A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder szintén elítélte Lavrov megjegyzéseit.

„Csatlakozom Bennett izraeli miniszterelnökhöz és Lapid külügyminiszterhez, akik elítélik Lavrov külügyminiszter szerencsétlen megjegyzéseit, amelyek túlmutatnak minden legitim és megengedett retorikán. Bármely zsidót, nem is beszélve Zelenszkij ukrán elnökről, Hitlerhez hasonlítani túlmegy minden határon, és a zsidókat antiszemitizmussal vádolni a legrosszabb antiszemiták és neonácik napirendjét táplálja. Felszólítom Lavrov külügyminisztert, hogy nyilvánosan vonja vissza ezeket a megjegyzéseket, hogy ne öntsön még több olajat a már amúgy is lángoló globális antiszemitizmus tüzére” – mondta.

Izrael bekérette az orosz nagykövetet Lavrov hitleres kijelentése miatt

„Azt mondani, hogy Hitler zsidó származású, olyan, mintha azt mondanánk, hogy a zsidók magukat gyilkolták a holokausztban” – közölte az izraeli külügyminiszter.