Lavrov elítéli az izraeli rakétacsapásokat Szíriában

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden elítélte a Szíria elleni izraeli rakétatámadásokat, olyan hangnemben, amelyek az egykor meleg orosz-izraeli kapcsolatok lehűlésére utalnak.

Izrael augusztus 14-én csapássorozatban állítólag iráni célpontokat támadott Asszád szülőföldje közelében, valamint a Földközi-tenger partján lévő oroszországi fő szíriai támaszpontok közelében is – közölték regionális hírszerzési és szíriai katonai források.

Lavrov szíriai kollégájával, Faisal Mekdaddal közös sajtótájékoztatón beszélt. Oroszország Bashar al-Assad szíriai elnök és kormánya egyik legfontosabb támogatója.

„Határozottan elítéltük az izraeli csapások veszélyes gyakorlatát szíriai területen”

– mondta Lavrov.

„Követeljük, hogy Izrael tartsa tiszteletben az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és mindenekelőtt tartsa tiszteletben Szíria szuverenitását és területi integritását”.”

Izrael légicsapásokat hajtott végre Szíriában a helyi sajtó szerint

Az állítólagos izraeli légicsapások célpontjai a szíriai tengerparton fekvő Tartusz közelében voltak jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.

Lavrov hozzátette, hogy

a szíriai katonai akciók eszkalációja „elfogadhatatlan” lenne, és ezzel a megjegyzéssel Tayyip Erdogan török elnököt igyekezett meggyőzni arról, hogy vonja vissza az észak-szíriai hadjárattal fenyegetőzést.

Lavrov elmondta, hogy

Oroszország és Szíria tárgyalásokat kezdeményez Törökországgal, hogy „megakadályozzanak bármilyen új katonai akciót”.

Konteó: Honnan veszi Lavrov Hitler „zsidó vérét”?

Hitler apja házasságon kívül született, és nem tudjuk, ki volt az apai nagyapja.

Izrael korábban felszólalt az ellen, hogy Moszkva csapatokat küldjön Ukrajnába, és az elmúlt hónapokban nőtt a kétoldalú feszültség.

Májusban Lavrov azt mondta, hogy Adolf Hitler náci vezetőnek zsidó gyökerei voltak – ez a kijelentés felháborodást váltott ki Izraelben, és Vlagyimir Putyin orosz elnök ritka bocsánatkérésére kényszerítette.

Az orosz hatóságok jogi vizsgálatot indítottak a Zsidó Ügynökség (Szochnut) moszkvai kirendeltsége ellen is, amely az Izraelbe való kivándorlást támogatja.

Antiszemita kampányba torkollhat a Szochnut elleni orosz fellépés

A Szochnut volt elnöke figyelmeztette az oroszországi zsidókat: ha menekülni akarnak, most menjenek.