Konteó: Honnan veszi Lavrov Hitler „zsidó vérét”?

A legtöbb állítás „Hitler zsidó véréről”, amelyet Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap megismételt, abból a tényből ered, hogy apai nagyapjának kiléte ismeretlen. Úgy tűnik, hogy a választ erre a kérdésre a nagymamájával együtt temették el — írja a Haaretz.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap felháborodást keltett, amikor kijelentette, hogy „Hitlernek zsidó vére volt”. Az olasz televízióban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről beszélt:

„És akkor mi van, ha Zelenszkij zsidó? Ez a tény nem negligálja az ukrajnai náci elemeket. Úgy vélem, hogy Hitlernek is volt zsidó vére. Ez egyáltalán nem jelent semmit. A bölcs zsidó emberek azt mondták, hogy a legbuzgóbb antiszemiták általában zsidók. Minden családnak vannak fekete bárányai, ahogy mondani szokás”.

Hitler állítólagos zsidó származására nincs történelmi bizonyíték, de a második világháború előtt felmerült összeesküvés-elméletek ebben a században időnként újra felbukkantak. Ezek az elméletek általában abból a tényből erednek, hogy

Hitler apja házasságon kívül született, és nem tudjuk, ki volt az apai nagyapja.

A müncheni kávéházakban az 1920-as években elterjedt a pletyka, hogy Hitler nagyapja zsidó volt. A 30-as években ezek az állítások nagyobb nyilvánosságot kaptak, főként azért, mert a nácik 1933-as hatalomra jutását követően az újságok szenzációs sztorikat kerestek.

E pletykák középpontjában az a feltételezés állt, hogy a „Hitler” név eredete zsidó volt, és hogy egy ilyen nevű zsidó család a román fővárosban, Bukarestben lakott.

Zsidótemetőben találták meg Adolf Hittler sírját

Egy kalapkészítő mesterről van szó, aki 1892-ben hunyt el 60 évesen.

Egy másik elmélet szerint

Hitler apja a Rothschild család bécsi ágának egyik tagja és egy nem zsidó cselédlány szexuális kalandjának eredményeként született.

A Hitler állítólagos zsidó származásáról szóló vita azonban csak a második világháború vége után indult el igazán komolyan.

Az elméletet terjesztő egyik főszereplő a háborús bűnös Hans Frank volt, aki a nácik által megszállt Lengyelországban a bábkormányt vezette. Emlékirataiban, amelyeket 1946 októberében történt kivégzése után tett közzé, azt állította, hogy a harmincas évek végén Hitler megmutatta neki egy unokaöccse levelét, aki azzal fenyegetőzött, hogy a Führer zsidó vért mutat.

Frank azt is állította, hogy Hitler utasítására elkezdte kutatni családja gyökereit, és kiderítette, hogy apai nagyanyja, Maria Anna Schicklgruber, akkor szült gyermeket, amikor szakácsnőként dolgozott a Frankenbergerek – egy ausztriai Grazban élő zsidó család – otthonában.

Az elmélet szerint a gyermek Adolf Hitler apja, Alois volt.

Az állítás szerint a Frankenberger család egyik tagja teherbe ejtette Hitler nagymamáját, és a zsidó család fizette a tartásdíjat a fiú 14 éves koráig. Frank azt állította, hogy a Hitler nagyanyja és a Frankenberger család között váltott levelek bizonyítékul szolgáltak erre.

Azt is állította, hogy Hitler azt mondta neki, hogy a nagymamájától és az apjától is azt hallotta, hogy a nagyapja valójában nem is grazi zsidó volt. Hitler, elmondása szerint, azt mondta neki, hogy mivel a nagyanyja és leendő férje szegények voltak, rávették a zsidó férfit, hogy elhitesse vele, hogy ő a gyermek apja, hogy anyagi támogatásban részesüljön.

A probléma ezzel a vallomással az, hogy

Hitler nagyanyja még a születése előtt meghalt, így ezt nem hallhatta tőle.

Lavrov: Úgy vélem, Hitlerben is volt zsidó vér

Az orosz külügyminiszter szerint az a tény, hogy Ukrajna elnöke zsidó, nem mond ellent Moszkva állításainak, miszerint azért indította az inváziót, hogy „nácitlanítsák” az országot

Történészek szerint az egész történet logikátlan, mivel a grazi zsidókat a 15. században kiűzték a városból, és csak 1860 körül tértek vissza – több mint két évtizeddel Hitler apjának születése után. Más szóval,

abban az időben, amikor egy grazi zsidó férfi állítólag teherbe ejtette Hitler nagyanyját, nem voltak zsidók Grazban.

2019-ben azonban Dr. Leonard Sax zsidó pszichológus azt állította, hogy olyan információk birtokában van, amelyek ennek ellentmondanak, és hogy Grazban már ezt megelőzően is élt egy kis zsidó közösség.

Mégis, még ha ez igaz is, nincs bizonyíték arra, hogy a városban élt volna egy Frankenberger nevű zsidó család. Egy hasonló nevű Frankenfurter család élt a városban, de nem volt zsidó. Továbbá nincs bizonyíték arra sem, hogy Hitler nagyanyja valaha is Grazban élt volna, és nincs olyan dokumentum, amely összekötné őt és egy ilyen nevű családot. Arra sincs bizonyíték, hogy Hitler unokaöccse megpróbálta volna megzsarolni őt, vagy azzal fenyegetőzött volna, hogy felfedi „zsidó gyökereit”.

Ki volt tehát Hitler valódi nagyapja, és ki ejtette teherbe a nagyanyját?

Erre a kérdésre nincs válasz. Apja, Alois 1837-ben született az akkor 42 éves Maria Anna Schicklgruber törvénytelen fiaként. Az apa neve üresen maradt a keresztelési dokumentumokban.

Öt évvel később a nagyanyja férjhez ment egy Johann Georg Hiedler nevű férfihoz. Hitler nagyanyja 1847-ben halt meg, és úgy tűnik, a választ, hogy ki volt Alois Hitler apja, magával vitte a sírba.

Alois Hitlert Johann testvére, Johann Nepomuk Hiedler fogadta örökbe. 1876-ban, 39 éves korában megváltoztatta a család nevét, és felvette a Hitler vezetéknevet, amely hasonlított nagyanyja férjének, Hiedlernek a vezetéknevéhez. Dokumentumokat is hamisíttatott, hogy Hiedler törvényes fiaként jegyezzék be.

Az évek során különböző állítások hangzottak el arról, hogy Hitler zsidó vérű volt. Többek között arról számoltak be, hogy a náci támogatók azt állították, hogy Hitler zsidó volt, hogy magyarázatot adjanak a második világháborús vereségükre.

Más jelentések azt állították, hogy Hitler zsidóüldözése a részleges zsidó származása miatti szégyenérzetéből fakadt. A lényeg azonban az, hogy egyikre sincs történelmi bizonyíték.

Oroszország azzal vádolja Izraelt, hogy az ukrán neonácikat támogatja

Moszkva rákontrázott a külügyminiszterének ellentmondásos állításaira, és most Izraelt ítéli el.