Öngyilkosságot kísérelt meg az Iránnak való kémkedéssel vádolt izraeli nő

A nő egyike annak az öt izraelinek, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Iránnak kémkedtek.

Véget akart vetni életének egy izraeli nő, akit azzal vádoltak, hogy Iránnak kémkedett – jelentette csütörtökön a KAN News.

A nő kritikus állapotban van.

A nyomozást az ügyével kapcsolatban a Sin Bét és az izraeli rendőrség folytatta le, miután felmerült a gyanú, hogy több állampolgár kapcsolatban állt egy Rambud Namdar nevű iráni hírszerző ügynökkel, aki izraelieket szervezett be, hogy küldetéseket hajtsanak végre az országon belül.

A gyanúsítottak – négy nő és egy férfi – találkoztak Namdarral, aki a Facebookon azt állította, hogy Iránban élő zsidó. Az ügynökség szerint Rambud minden gyanúsítottól azt kérte, hogy ahelyett, hogy a Facebookon tartanák a kapcsolatot, inkább a WhatsAppon beszélgessenek, ahol videocsevegést is folytattak.

Májusban az ügy egyik gyanúsítottja, egy Ifsana Mazlomian nevű nő az N12 Uvda című műsorában elmondta, hogy azt hitte, hogy egy segítségre szoruló iráni zsidóval beszél, amikor Namdar megkereste. Mazlomian elmesélte, hogyan tartóztatta le őt a Sin Bét.

Török média: Irán 35 ezer dollárt fizetett az izraeliek megöléséért ügynökeinek

A Sabah szerint a terrorsejt négy tagját június 17-én, az „utolsó pillanatban” tartóztatták le Isztambulban.

„Mindent elmondtam nekik. Nem titkoltam el semmit. Hirtelen egy „gur”-ba – perzsa nyelven börtönbe – zártak. Egy sötét, szürke, 1,5 méterszer 1,5 méteres szobába, egy matraccal a padlón”

– mondta.

„Minden be volt zárva. Nem voltak ablakok. Sírtam, azt kérdeztem: ‘Mi lesz velem itt? Mit fogok itt csinálni? Elmagyarázták nekem: ‘Ez van. Ez az a hely, ahol élni fogsz.’ Volt egy csap, ami időnként magától kinyílt, hirtelen, az éjszaka vagy a nap közepén. Azt mondtam magamban, hogy talán megőrültem. Talán csak képzelődöm. Aztán rájöttem, hogy azért van, hogy megőrüljek.”

A Sin Bét elutasította Mazlomian verzióját az eseményekről.

„Az Ifsana Mazlomian nyomozásával kapcsolatos állítások alaptalanok, és arra irányulnak, hogy eltereljék a figyelmet azokról a cselekményekről, amelyeket elkövetett”.

A volt amerikai külügyminisztert is meg akarta ölni az iráni merénylő

Nem csak John Boltonon akarhatott bosszút állni az iráni Forradalmi Gárda Kasszem Szolejmáni likvidálása miatt.